Književni kutak

Predstavljena knjiga “Osmanska arhitektura Sarajeva“

U organizaciji Instituta “Yunus Emre” u Sarajevu večeras je održana promocija knjige “Osmanska arhitektura Sarajeva“ autora Kenana Šurkovića i Elvire Bojadžić, autori i otvorena izložba fotografija sarajevskih i instanbulskih džamija, javlja Anadolu Agency (AA).

Šurković je ovom prilikom istakao da se ova fotomonografija bazira na osmanskom naslijeđu grada Sarajeva kroz čitavu njegovu historiju.

“Obuhvata onaj najraniji period pa sve do kraja 19. stoljeća. U knjizi su, osim kratkog historijata grada, detaljno objašnjeni objekti kojih ima negdje oko 7 kupolinih džamija i 25 mahalskih džamija i oko 30 nekih drugih objekata, što je prilično dobar pregled jer manje-više kroz ovu fotomonografiju smo baš sve obuhvatili. Mislim da ova knjiga može poslužiti ne samo naučnoj javnosti već i kao neka vrsta turističkog vodiča pogotovo jer je štampana na tri jezika, na bosanskom, engleskom i turskom. Posebno bih istakao oko 250 fotografija, među kojima su i fotografije koje još nikada nisu viđene”, rekao je Šurković.

Arheolog Adnan Muftarević, jedan od promotora knjige, izjavio je da su u ovoj fotomonografiji na izvanredan način prezentirane brojne fotografije osmanske arhitekture u Sarajevu.

“Riječ je zaista o prvoj ovakvoj knjizi osmanske arhitekture u Sarajevu, u vidu fotomonografije. Ranije je bilo sličnih knjiga o džamijama, ali nismo imali knjigu s ovako mnogo lijepih fotografija”, kazao je Muftarević.

Direktor Instituta “Yunus Emre” u Sarajevu Mehmet Akif Yaman podsjetio je da ovaj institut organizuje brojne aktivnosti s naglaskom na zajedničkim kulturnim i historijskim vezama između BiH i Turske.

“Ovo je zaista izvanredno djelo i vjerujemo da će biti vodilja u daljnjem istraživanju osmanske arhitekture i historije u Bosni i Hercegovini koja je tu egzistirala dugi niz stoljeća. Zahvaljujem se autorima na ovom djelu kao i promotorima”, rekao je Yaman.

Promociji knjige “Osmanska arhitektura Sarajeva“ u Institutu “Yunus Emre” u Sarajevu prisustvovao je veliki broj građana, posebno mladih ljudi koji su pokazali veliki interes za ovo djelo.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button