U FokusuVijesti iz svijeta

Predstavljena internet stranica i android aplikacija “Islamski objekti u Crnoj Gori”

Android aplikacija „Islamski vjerski objekti u Crnoj Gori“ i internet stranica Vakufi.me u četvrtak su predstavljene u Medresi “Mehmed Fatih” u Tuzima kod Podgorice, Crna gora.

Autor projekta android aplikacije „Islamski vjerski objekti u Crnoj Gori“ i prateće internet stranice je Muharem Demirović, pravni savjetnik reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori. Na promociji je rekao da mu je cilj bio na moderan način približiti vjerske objekte vjernicima i turistima.

– Aplikacija obuhvata sve vjerske objekte, prvenstveno džamije, svaku džamiju u Crnoj Gori, zatim turbeta, institucije Islamske zajednice, pa i vrlo važne historijske lokalitete koji, nažalost, samo svjedoče o jednom vremenu i našem nemaru za njih – naveo je Demirović.

IMG_7954.JPG - Predstavljena internet stranica i android aplikacija
Autor Muharem Demirović, specijalista pravnih nauka

U digitalnom katalogu je predstavljeno oko 190 objekata. Korisniku su dostupni istorijski i osnovni podaci sa fotografijama o svakom objektu, geografski podaci sa mogućnošću navođenja do željenog objekta, kao i podaci o vjerskim aktivnostima u odabranom objektu.

Projekat je realizovan finansijskom podrškom Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava. Direktor Fonda, Emir Dacić, je pojasnio da su projekat finansirali u dvije faze. 

– Riječ je o oko deset hiljada (eura). Prva faza je sama izrada aplikacije a sada imamo ovu drugu fazu koja se tiče promocije, koja je takođe značajna. Mi isključivo djelujemo putem javnog konkursa, a na konkurs je javio Muharem (Demirović). Putem javnog konkursa su ta sredstva dodijeljena za taj projekat i tako direktno učestvujemo u realizaciji ovog projekta – kaže Dacić.

Rad na aplikaciji trajao je blizu 20 mjeseci i uključivao je terenski rad, odnosno obilazak svih objekata, prikupljanje materijala i parametara, i na kraju programersku izradu aplikacije. Očekuje se u perspektivi da aplikacija bude prevedena na albanski, engleski i turski jezik.

– Značajniji dio predstavljenih objekata nalazi se u nekim regijama koje nisu baš svima pristupačne, a aplikacija omogućava da se dođe do tih regija i pronađu ti vjerski objekti. Ono što je najvažnije je da ovaj projekat prikazuje pravu prirodu Crne Gore, multitetničke države u kojoj žive i muslimani i ostale religijske zajednice – rekao je Fuad Čekić, direktor Medrese “Mehmed Fatih”.

Dodao je da svi zainteresovani mogu o navedenim objektima naći korisne informacije, a za vjernike ima i praktičnu vrijednost.

– Vjernicima pruža mogućnost da utvrde koji vjerski obredi se obavljaju u kojem vjerskom objektu, što je jako interesantno, naročito za turiste koji uglavnom dolaze iz regiona, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, a u poljednjih nekoliko godina i iz Turske, Emirata (UAE) itd. – navodi Čekić.

Aplikacija nudi mogućnost filtriranja objekata prema tipu objekta, medžlisu, gradu i periodu izgradnje. Integrisana je i opcija „najbliža džamija za namaz“, koja omogućava korisniku da izborom željenog namaza dobije listu obližnjih džamija u kojima se obavlja odabrani namaz. Uključuje i dodatne servise za vjernike, odnosno vaktiju sa vremenima namaza, smjer Kible, hidžretski kalendar sa islamskim važnim datumima i konverterom, kao i korisne linkove.

(Preporod.info)

Povezani članci