DijasporaKolumne i intervjui

Abdulah Polovina za Akos.ba: Ramazanski post je ugovor između Gospodara i roba

U povodu nastupanja mjeseca ramazana saradnik portala Akos.ba je uradio opširni razgovor sa imamom Islamske zajednica Bošnjaka u Sjevernoj Americi Abudlahom Polovinom kojeg ćemo u narednim sedmicama objavljivati u djelovima.

Na početku razgovaramo o obilježavanju državnih praznika u našoj dijaspori i pripremama za ramazan.

Skoro je bio Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, kako je obilježen u Americi?

Hvala na ovom pitanju. Zelim iskoristiti priliku da pratiocima i čitaocima Akos.ba zaželim sve najbolje uz ovogodišnji jubilarni 30-to godišnji Dan nezavisnosti naše domovine Bosne i Hercegovine moleći Uzvišenog Gospodara da nam je čuva i sačuva, te podari da bude mirna, stabilna i prosperitetna za sve njene narode i građane. Amin!

Što se tiče proslave Dana nezavisnosti BiH, on je na neki od prigodnih načina obilježen u svim gradovima gdje žive i djeluju naši ljudi: od učenja tevhida, održavanja predavanja i tribina, manifestacija do okupljanja pred sjedištima Guvernera i administracije u određenim gradovima saveznih američkih država. Dakle, ove godine kao nikada do sada Dan nezavisnosti naše Domovine je obilježene na većem i svečanijem nivou nego prijašnjih godina. Ja sam imam u našem džematu i organizaciji I.B.E.K.O. (Islamska Bošnjačka Edukativno Kulturalna Organizacija) u Portlandu, Oregon i mi već preko deset (10) godina na prigodan način obilježavamo Dan Nezavisnosti BiH. Tako će, ako Bog da, biti i ove godine. Održat ćemo prigodan program u sklopu kojeg se tradicionalno organizira humanitarno veče na kojem se sakupljaju donacije i dobrovoljni prilozi za potrebe humanitarnog fonda I.B.E.K.O. i onda ta sredstva koristimo za stipendiranje studenata u BiH i pružanje jednokratnih pomoći za naše najugroženije familije, te pomaganje određenih projekata preko humanitarne organizacije pomozi.ba

Dopustite mi da ovdje dodam da je važan  1. mart kojim se sjećamo Referendumske odluke i Dana nezavisnosti. Želim naglasiti da se država BiH tiče svakoga od nas, ne bitno gdje živimo, jer je to kuća našeg zajedničkog dobra. Što je ona jača, svi mi smo jači i sigurniji. To je vrijednost koju moramo pod svaku cijenu čuvati i sačuvati. BiH nije najbolja država na svijetu. BiH nije ni najgora. Ta naša Domovina najviše liči nama i izraz je mnogih historijskih i geopolitičkih okolnosti. Koliko dušmana ima oko nas, i koliko slabosti u nama samima, dobro je da je uopće nastala i opstala.

Svaki put kada obilježavamo ovaj i druge značajne naše historijske datume, podsjeća nas da mi Bošnjaci živimo na mjestu gdje se svjetovi sudaraju, civilizacije i kulture dodiruju i konfrontiraju. Zbog toga dolazi do određenih trenja koja neminovno proizvode toplotnu energiju koja mnoge opeče i zato dolazi do velikih žrtava, posebno kod nas Bošnjaka. Ovaj i ostali historijski datumi nas zovu i podsjećaju da ne zaboravimo agresiju i genocid nad Bošnjacima! To nas „gura“ da o tome međusobno razgovaramo, a posebno sa našim potomcima, kako bi stalno bili na oprezu i spremni da se odbrane! Zbog tih prošlih iskustava mi moramo biti budni i oprezni! Moramo se u BiH i ma gdje da smo truditi da u svojim životima budemo dosljedni nosioci baklje islama, da rađamo, odgajamo i školujemo našu djecu i nikada više ne dozvolimo da stojeći u redovima, čekamo naše klanje! Historijskim datumima mi iskazujemo ljubav prema Domovini i njoj je ta ljubav potrebna da se u djelo pretoči. Naša korisnost i služenje BiH je potvrda vjere naše. Živ narod, ponosan narod, osviješten narod, ne prihvata porobljavanje ni poniženje, i uvijek je spreman i odlučan da brani slobodu i suverenitet svoje države. Nema sumnje da smo mi Bošnjaci upravo takav narod. I to je ono na šta neprijatelji Bosne i Hercegovini moraju računati. Jer, Bosna je zemlja koju mi volimo i koja nas voli.

Dakle, programski obilježavanje Dana nezavisnosti BiH za nas u dijaspori ima edukativni karakter sa svim naznakama oživljavanja svijesti o Bedru Bosne, kako u smislu afirmacije i stasavanja bošnjačkog bića, tako i u smislu bitnosti pamćenja, zarad ne ponavljanja. Ne treba posebno naglašavati da će program obilježavanja Dana nezavisnosti, ako Bog da, u mnogome doprinijeti zaštiti sljedećih generacija od genocidne politike, kao i samu zainteresiranost bošnjačke omladine u promovisanju naše kulturno historijske baštine, te da ćemo uz pomoć pamćenja lakše držati otvorena vrata između dijaspore i jedine nam domovine Bosne i Hercegovine. Rezime ovogodišnjeg obilježavanja Dana nezavisnosti BiH, jeste zadatak svima nama, da sve oblike i sva saznanja bosanskohercegovačke historije, kulture, baštine, i posebno tragedije temeljito proučimo, osmislimo i vrjednujemo, da imamo pravo mjesto i značenje u našoj cjelokupnoj kako u duhovnoj tako i u historijskoj baštini.

Volio bih ovdje zaključiti da generalno mislim da muslimani u Sjevernoj Americi nisu najbolje politički angažirani i podobro zaostaju za nekim drugim zajednicama. Ali ima pomaka. Već se ima nekoliko muslimana u američkom kongresu. Na nekim nivoima nizih vlasti i sl. Ovo misljneje iznosim iz razloga jer historijski gledano gdje god su muslimani otišli: Indija, Kina, Španija, Sjeverna i Južna Afrika, donijeli su određene vrijednosti. Oni su unaprijedili društva u kojima su se našli: U nauci oni su utrli put za Evropsku renesansu, koja je bila preporod učenja. U arhitekturi, muslimani su izgradili građevine kao što je Tadž Mahal koja izgleda tako kao da prkosi gravitaciji. U inženjerstvu, matematici i književnosti, oni su ostavili bogatu zaostavštinu i naslijeđe da se podijeli s drugima. Pitanje za muslimane u Americi je šta će historija reći o našem današnjem doprinosu američkom društvu? Hoće li naše naslijeđe biti nešto značajnije od ćevapa, pite, doner kebaba, i drugih vrsta jela? Amerika ima mnogo ozbiljnih socijalnih problema: kriminal omladine, tinejdžerske trudnoće, zlostavljanje zbog droge i alkohola, razdvojene i uništene familije, i još vise i tome slično. Mi muslimani na osnovu našeg ličnog primjera možemo pokazati da postoji bolji način da se živi. Islam nudi dobre smjernice i ispravni put prema Bozijem zadovoljstvu. Poslanik islama je došao kao “Milost svim svjetovima.” Mi nemamo pravo zadržati njegovu poruku samo za sebe. Mi imamo dužnost podijeliti njegovu poruku sa drugima u smislu poboljšavanja stanja u Americi na svim nivoima i segmentima, tako i u politici kroz političku participaciju.

Uskoro će mubarek mjesec ramazan, kako se ramazan dočekuje  u Americi? Koje su aktivnosti u Vašem džematu?

Da, pred vratima smo dočeka još jednog mubarek mjeseca Ramazana, elhamdulillah.

Po mom mišljenju ramazan i ramazanski post trebamo shvatiti kao vrstu ugovora koji je sklopljen između Gospodara i roba; rob se u određenom vremenu kloni određenih stvari, čime pokazuje da stoji iza svog obećanja; dok mu Allah obećava da će mu zauzvrat dati veliku nagradu za to odricanje. Čovjek koji odiše zahvalnošću prema svom Rabbu, vremenom će postati pravo oličje zahvalnosti i u odnosu prema članovima svoje porodice, ali i prema drugim ljudima u zajednici. S takvom emocijom će održavati rodbinske veze, svima pružati ruku pomoći, truditi se u potpunosti udijeliti svoj zekat, štaviše, koristit će svaku priliku kako bi davao sadaku i udjeljivao onima koji su u stanju potrebe.

Sto se tiče aktivnosti za ramazan, kako stvari sada stoje, aktivnosti će se u džematima, ako Bog da, odvijati u punom kapacitetu, jer dolazi do popuštanja i totalnih “skidanja” restrikcijski mjera vezanih za pandemiju koronavirusa.

To podrazumijeva pojačane aktivnosti u džamijama: teravije, zajednički iftari, omladinska okupljanja, predavanja, mukabele i sl. Na nivou Muftijsta Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike svaki imam će za svaki dan ramazana pripremiti prigodno predavanje u pisanom obliku koje će biti postavljeno i objavljeno na zvanične društvene mreže muftijstva, medžlisa i džemata.

U tom domenu, a i na osnovu instrukcija muftijstva i plana rada džemata u kojem radim kao imam, nas džemat će organizirati gore navedene aktivnosti sa ciljem I porukom da se nasi ljude ubrzano re-konektuju sa džematom i osvježe se ramazanskim aktivnostima, atmosferom i neizmjernom milošću koju Svevišnji Gospodar prosipa tokom ovog najodabranijeg mjeseca u godini. Zato, poziv da se ovaj ramazan iskoristi na najbolji mogući način jer ne znamo hoćemo li i pod kakvim okolnostima dočekati naredni.

U hajirli kontekstu ovog predramazanskog i samog, ako Bog da, ramazanskog perioda, ja koristim priliku da braći i sestrama Bošnjacima ovdje u Sjevernoj Americi a i u nasoj voljenoj Domovini Bosni i Hercegovini čestitam nadolazeće mubarek dane i noći ramazana sa riječima:

Ramazan Šerif Mubarek Olsun, moleći Svevišnjeg Gospodara Allaha džellešanuhu za vase dobro zdravlje, mir, sigurnost i očuvanost u imanu i islamu. Amin!

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button