Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Predstavljamo zbirku hutbi Safeta ef. Pozdera „Otključajmo naša srca“

Predstavljamo zbirku hutbi Safeta ef. Pozdera „Otključajmo naša srca“

Proteklih dana iz štampe je izišla prva zbirka hutbi glavnog imama Medžlisa islamske zajednice Prozor, Safet-ef. Pozdera, pod naslovom „Otključajmo naša srca“.

Zbirka sadrži 33 hutbe koje je ef. Pozder održao u Čaršijskoj džamiji u Prozoru.

Recenzenti knjige su Muhamed Mahmutović, Muhamed Velić i Esad Bajić a izdavač je Fondacija „Lijepa riječ“ iz Konjica. Lekturu i pogovor na knjigu uradila je Vernesa Manov.

Cijena knjige je 10 KM a svi zainterseovani mogu se javiti na mail [email protected] ili na facebook profil autora.

Izvodi iz recenzija:

Hutbe glavnog imama MIZ Prozor Safet ef. Pozdera su upravo takve: kratke i jednostavne, prijemčive i prilagođene svom džematliji i njegovoj percepciji. One nemaju ambiciju da „osvoje svijet“ i riješe svjetske probleme, one su usmjerene na probleme u zonama vlastite odgovornosti, a ti problemi primarno polaze od naših srca, koja treba otključati i očistiti, a, opet, s druge strane, ko je god uspio svoje srce otključati za drugoga ili svoje srce očistiti, taj je i čitav svijet otključao, očistio ga i spasio. Jer, to je naša odgovornost.

Knjiga hutbi Safet ef. Pozdera, sa svojim raznolikim temama, u ovoj formi i karakteru, na koji ukazujemo, je dokaz brige bošnjačkog imama za svoj džemat. Safet ef. želi svog džematliju stalno podsjećati na stvarne i vječne vrijednosti. Ono što je važno kazati, u ovoj knjizi, a tako i u svojim hutbama, Safet ef. to radi bez hile i galame. Ali, sadržajno, jednostavno i dovoljno dinamično.

Toplo preporučujem ovu knjigu za čitanje našim bošnjačkim džematlijama, a svakako je preporučujem i bošnjačkim imamima kao konsultirajuću literaturu za spremanje hutbi.

(Muhamed-ef. Velić)

Smatram da je posebno dobro praviti knjige s ovim sadržajem zbog toga što smo u ovom brzom životnom ritmu često na putu ili poslu, u nemogućnosti slušati hutbe, pa nam ovo itekako dobro dođe za taj sedmični “remont” naših duša, kojeg nam je odredio Gospodar svjetova iz samo Njemu poznate mudrosti, a koju razumiju najbolje oni što redovno idu na džumu-namaz!
Dobro je ovo i za naše hanume, kojima često ne stignemo ili ne znamo prenijeti poruke sa mimbera, a što je od iznimne važnosti, jer nam one odgajaju djecu. Od razine njihovog islamskog i školskog obrazovanja, mnogo zavisi odgoj naše djece!
Ima li nam išta bitnije od toga?
Zahvljujem se na kraju dobrom efendiji Pozder Safetu što mi je ukazao čast da budem dio ovih vječnih poruka.
Knjigu od srca preporučujem za iščitavanje u krugu porodice, kao poklon hanumi za ispeglanu košulju u kojoj smo na džumi blistali, prijatelju koji ponekad zbog obaveza ne stigne na džumu, pa i onima koje živo zanima šta se u džamiji dešava, ali im naletnjak nađe izgovore da ne idu tamo. Ova knjiga će im zasigurno pokazati put do džamije!

(Muhamed Mahmutović)

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top