Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Historija i tradicija > Predstavljamo Vam… Udruženje za zaštitu kulturne baštine Isa beg Ishaković

Predstavljamo Vam… Udruženje za zaštitu kulturne baštine Isa beg Ishaković

Udruženje za zaštitu kulturne baštine Isa beg Ishaković osnovano u aprilu tekuće godine ima za cilj promociju lika i djela Isa bega Ishakovića. Mnogo je onih koji su svojim djelima zadužili Sarajevo, ali među njima jedan čovjek zaslužuje posebnu pažnju. To je osnivač Sarajeva – Isa-beg Ishaković.

Sredinom 15. stoljeća Isa-beg Ishaković udario je temelje jednog sasvim novog grada, čiji razvoj u kontinuitetu teče do danas, pa se zbog toga Isa-beg Ishaković s pravom smatra njegovim osnivačem.

Upravo je najstariji izvor za proučavanje Sarajeva Vakufnama Isa-bega Ishakovića iz 1462. godine, koja se uzima i kao godina osnivanja Sarajeva i najstarija je vakufnama na tlu BiH.

Isa-beg je započeo sa formiranjem grada na prostoru između Bentbaše i Baščaršije.

Isa-beg Ishaković je uz Gazi Husrev-bega jedan od glavnih vakifa koji su gradili objekte na Baščaršiji – osnivač Sarajeva izgradio je veliki han (danas Kolobara), javno kupatilo pored Careve džamije, mlinove na Bentbaši… Isa-beg Ishaković je 1457. godine podigao i mesdžid, kojeg je poklonio sultanu Mehmedu II Fatihu, a od kojega je kasnije nastala Careva džamija.

Ne zna se pouzdano gdje je Isa-beg Ishaković sahranjen, ali se pretpostavlja da se njegov mezar nalazi iza mihraba u haremu Careve džamije gdje je smješten jedan visoki nišan bez natpisa.

Drugi segment u radu Udruženja Isa beg Ishaković je humanitarni segment o tom Elvis Pivić, Predsjednik upravnog odbora Udruženja Isa-beg Ishaković kaže :

Humanitarni segment je također jedan od ciljeva našeg udruženja tako da zavisno od potreba nastojimo pokrenuti različite vidove humanitarnih akcija.Također, nastojimo organizovati različite obuke kao ispomoć mladim ljudima u cilju povećanja njihovih profesinalnih, etničnih osobina i stručnog usavršavanja.

Koliko je poznavanje kulturne baštine BiH,naročito kada su u pitanju mladi ljudi važno?

Unaprijeđenje poznavanja kulturne baštine BiH  jeste primarni cilj rada i djelovanja našeg Udruženja. Nažalost, zbog dugogodišnjih ambicija određenih “prozapadnih” ili “proistočnih” blokova, baština BiH je prisvajana, prepisivana, krivotvorena, otuđivana itd.

Apsurd je i to da naše društvo tj. država BiH nije u posjedu najvažnijih dokumenata kao što je  povelja Kulina Bana, vakufnama Isa-bega Ishakovića i sl. Historijski gledano, naša zajednica postoji preko 820. godina, grad Sarajevo posjeduje 530. godina dugu historiju kulture suživota gdje se susreću različite vjerske i etničke skupine, i ta različitost je upravo ono čime se svi trebamo ponositi.

Koliko je važno razviti društvene svijesti kada je voluntarizam u pitanju, kako mladim ljudima , a i onim nešto starijim usaditi želju za volontiranjem?

Želja za pomoći onima u nevolji kod našeg naroda postoji, sjetite se da kada god su pokrenute neke velike akcije, uvjek se odazove zavidan broj građana. Sjetite se majskih poplava iz 2014. godine.

Uzrok, hajmo reci «pasivnosti mladih» je više posljedica nepostojanja kvalitetnih projekata s jedne strane i povjerenja u zajedničke ciljeve organizatora određenih aktivnosti s druge strane. Naše udrženje broji preko 30 članova različite dobi i svi su volonteri. Do sada ne postoji aktivnost ili akcija koju smo pokrenuli, a da nije u potpunosti realizovana. Dakle, sa kredibilitetom i kvalitetnim projektima relaizacija nikad nije upitna.

Koji su dalji planovi ,kada je Udruženje u pitanju?

Trenutno UO radi na planu i programu Udrženja za 2017. godinu. Pored humanitarnih akcija radimo i na proširenju obima obuke za mlade iz oblasti napredne matematike, preduzetništva i sl. Ono na čemu želimo kontinuirano raditi je i promocija lika i djela Isa-beg Ishakovića, želeći dati doprinos da njegova zaostavština ne padne u zaborav.

Tim povodom planiramo organizovati okrugle stolove i seminare, za koje se nadamo da će probuditi veliko veliko interesovanje javnosti.

Nadamo se da ćemo Vas naredne godine, u isto vrijeme, obavjestiti o uspješnoj realizaciji naših planova.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top