Vijesti iz zemlje

Prebrojavanje nije započelo u Sarajevu (ili na Karićima), nego u Rimu

Iz Hrvatske demokratske zajednice oglasili su se nakon saopćenja iz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u kojem je poručeno da je prije Naroda i pravde samo HDZ BiH pokušao disciplinirati Islamsku zajednicu. 

Kako navode iz HDZ-a BiH oni izražavaju žaljenje zbog izjava reisul-uleme Kavazovića u kojima spominje njih kao političku stranku.

– Takve navode jasno i nedvosmisleno odbacujemo jer ne doprinose razumijevanju i međusobnom uvažavanju. HDZ BIH je demokršćanska politička stranka koja baštini zapadne vrijednosti utemeljene na kršćanstvu. Isto tako, kao politička stranka shvaćamo islam kao religiju mira i suživota. Islamska zajednica (IZ) nije i neće biti naš oponent. Štaviše, IZ može biti samo naš saradnik i sagovornik za društvene procese u Bosni i Hercegovini kao multikonfesionalnoj zemlji. Bosna i Hercegovina je sekularna multinacionalna država čija tri konstitutivna naroda imaju izraženu pripadnost religijskom identitetu – saopćili su iz HDZ BiH.

Također, navode da još jednom žele istaknuti intenciju da mir i zajednički suživot moraju biti temelj svih naših nastojanja i svog djelovanja.

– Prebrojavanje koje se intenzivno zaziva posljednjih dana od strane radikalnih političkih centara u BiH ne može i neće biti agenda na koju Hrvatska demokratska zajednica BiH pristaje. Takve poruke sustavno destabliziraju Bosnu i Hercegovinu, i slobodni smo kazati, krše temelje mira kao trajne kategorije kojoj religije i svi skupa težimo – navode na kraju iz HDZ BiH. 

Podsjećamo, prvo je politička stranka Narod i pravda preko vlastite web stranice i medija uputila pismo reisul-ulemi Kavazoviću zatraživši sastanak jer su u ovoj političkoj stranci, kako su naveli, stekli dojam da “Islamska zajednica favorizira jednu političku opciju i kandidata”. 

Na pismo NiP-a su iz Rijaseta odgovorili da je to pokušaj discipliniranja što je jedino do sada pokušao uraditi HDZ BiH.

– Ovako se ne zakazuju sastanci, a pogotovo se ovako ne komunicira s reisul-ulemom. Pismo, koje je objavljeno u javnosti doživljavamo kao pokušaj discipliniranja. U njemu se nama prijeti. Do sada je samo HDZ Dragana Čovića radio na ovakav način i imao ovakav odnos prema Islamskoj zajednici i reisul-ulemi – navodi se u saopćenju Rijaseta Islamske zajednice.

I dok iz ovih političkih stranaka Islamskoj zajednici i reisul-ulemi Kavazoviću spočitavaju političku pristranost, odnosno Islamsku zajednicu pokušavaju uvući u međuhrvatski politički sukob i političko blato, zaboravili su na važne činjenice. 

Optužbe hrvatske politike da je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini na izborima agitirala za gospodina Željka Komšića su netačne, i sa tendencijom pritiska. Islamska zajednica nikada to nije činila niti će. 

Također, podsjetit ćemo da se sa prebrojavanjem nije započelo u Sarajevu (ili na Karićima), nego u Rimu, na što je reisul-ulema Kavazović legitimno odgovorio. 

Ne znamo zašto se iz političkih stranaka NiP i HDZ, koje sada napadaju reisul-ulemu, nisu o tome oglasili?  

(N.H/Preporod.info) 

Povezani članci

Back to top button