Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Pravopis bosanskog jezika: Deveta lekcija — Kosa crta i polunavodnici

Pravopis bosanskog jezika: Deveta lekcija — Kosa crta i polunavodnici

13 KOSA CRTA

 1. Kosom crtom označava se kraj jedinice teksta (npr. stiha) kadase jedinice prenose iz vertikalnoga u horizontalni slijed:Na tračnicu glavu / dječak polaže. / Osluškuje: / voz dolazi! / Odradosti, / gdje mu je glava / zaboravlja, / a voz dolazi! (A. H. Dubočanin, Dječak)
 2. Kosa crta upotrebljava se kao oznaka da su i podatak (riječ, oblik, simbol i sl.) ispred nje i onaj iza nje iste (upotrebne) vrijednosti. Dakle, kosa crta koristi se umjesto riječi odnosno, ili:

(1) Bašeskijin Ljetopis / Medžmua, pored ostalog, vanredno je vrijedna antroponimijska zbirka, u kojoj su zapisana imena oko 4.000 umrlih osoba, mahom odraslih muškaraca Bošnjaka. — (2) Uskufijev bosansko-turski rječnik Makbuli-arif / Potur-Šahidija potječe
iz 1631. godine. — (3) Studentici potreban jednosoban stan / garsonjera.

 1. Kosa crta služi u matematici kao znak razlomka: 1/10, 1/5

Na ono što napajaju rijeke i oblaci daje se 1/10 (jedna desetina) zekata, a na ono što se natapa crpljenjem vode iz zemlje ima se dati 1/5 (jedna petina).

 1. Kosa crta stavlja se između brojnika i nazivnika (npr. na vrijednosnim papirima) kada se u svoti koja se izražava nalaze stoti dijelovi novčane jedinice: dvjestoosamnaest 35/100
  (= 218, 35).
 2. Kosa crta služi za označavanje razdoblja koje se proteže izme­đu dviju kalendarskih jedinica (najčešće između dviju godina, ali i između dvaju dana, dvaju stoljeća i dr.):
  (1) Mehmed Meša Selimović bio je gimnazijski profesor u Tuzli 1936/37. školske godine. — (2) Noć 26/27. februara 1995. (1415. po H.) bila je uoči Lejletul-kadra.
 3. Kosa crta između dviju oznaka mjere stavlja se u značenju prijedloga na i po: (1) Vozio je 80 km/h (osamdeset kilometara na sat). — (2) U prosjeku je palo 5 l/m2 (pet litara po metru kvadratnom).
 4. Kosa crta služi za tačno određenje adrese (stavlja se između broja kuće, odnosno ulaza, i kata): Ferhadija 9/IV (tj. Ferhadija ulica, broj devet, četvrti kat) te za odjeljivanje pozivnoga od osnovnog telefonskog broja: 071 / 234-567.

14 POLUNAVODNICI

 1. Ako se unutar navedenoga teksta nađe riječ, dio rečenice, re­čenica ili više rečenica koje također treba doslovno navesti ili im dati drugi smisao, upotrijebit će se polunavodnici.
 2. Polunavodnici su dvostruki pravopisni znak (‘ … ‘) kojim se, dakle, obilježava navod unutar veće navedene cjeline, obilježene navodnicima. Polunavodnici se s drugim pravopisnim znacima združuju kao i navodnici:

“I još se sjećam vaših riječi: ‘Od jednog dugog života s jednom ljubljenom ženom ostala je samo uspomena: raščešljana kosa na mjesečini i izblijedjela haljina neodređene boje'… ” (H. Bjelevac, Hazer; u izvorniku su također polunavodnici)

Za Akos.ba priredio: Mirza Pecikoza

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top