Vi ste ovdje
Home > Magazin > Moja putovanja > Ljepote Kapadokije privlače sve više turista sa Istoka

Ljepote Kapadokije privlače sve više turista sa Istoka

Mnoge turističke destinacije u Turskoj, među kojima se nalaze Antalija i Istanbul, privlače veliki broj turista sa Istoka. Ipak, sve više turista, naročito iz Kine, pokazuje interesovanje za ”zemlju balona” Kapadokiju.

U Kini se između 1. i 8. oktobra obilježavaju Nacionalni dan Kine i praznik jeseni zbog čega su mnogi državljani te zemlje odlučili posjetiti ovo područje koje odiše jedinstvenošću.

U Kapadokiji se spajaju ljepote prirode i historije, formirajući jedan od najljepših krajolika na svijetu. Dok su geološka kretanja formirala bijele vilinske dimnjake, ljudi su tokom historije ostavili tragove vlastitih civilizacija, gradeći u stijenama kuće i pretvarajući ih u remek djela ljudske civilizacije.

Turiste iz Kine najviše zanimaju vožnje balonima, nacionalni park Goreme i lokaliteti u stijenama, ali i podzemni gradovi.

Prema navodima Yakupa Dinlera, predsjednika Udruženja hotelijera i rukovodilaca Kapadokije, u prvih deset dana oktobra očekuju oko 15.000 turista iz Kine.

Dinler je kao jedan od razloga zbog kojih se Kinezi odlučuju da praznike provedu u Kapadokiji naveo i toplo vrijeme. Dodao je kako su do 10. oktobra rezervisane sve ture vožnje balonima.

”Oko 80 posto turista koji dolaze iz Narodne Republike Kine želi se voziti balonom”, pojasnio je Dinler.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top