Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Prava potrošača se krše u svim segmentima u bh. društvu

Prava potrošača se krše u svim segmentima u bh. društvu

 Prava potrošača se krše u svim segmentima u kojima djeluju bh. potrošači, poručeno je danas nakon svečane sjednice organizovane u Sarajevu povodom Svjetskog dana prava potrošača – 15. marta, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjedavajući Vijeća za zaštitu potrošača BiH Dragan Milović nakon sjednice je podsjetio da je danas održana svečana sjednica povodom Svjetskog dana zaštite prava potrošača – 15. marta. Prema njegovim riječima, ova zajednica bi trebala da ima mnogo veću ulogu u kreiranju prava potrošača na siguran proizvod, informisanje, odabir proizvoda.

Sjednici je prisustvovao i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović koji je kazao da je na sastanku podsjetio da su oni prije nekoliko godina donijeli Zakon o potrošačima, formirali neophodna tijela te da imamo ombdusmena za potrošače.

“Ali u daljoj implementaciji i Zakona i statusa potrošača nismo daleko odmakli. Lično kao ministar sam nezadovoljan sa ulogom i glasom potrošača u bh. društvu. Ono treba da bude snažnije, relevantije, da se čuje i da se pita”, istakao je Šarović.

Mišljenja je da ova godina i svečanost treba da bude upamćena po tome što smo pokrenuli neke aktivnosti.

“Te aktivnosti treba da krenu od udruženja potrošača i od resornog ministarstva. Govorili smo i o drugim stvarima”, naglasio je Šarović.

Ljubica Čolović iz institucija ombdusmana za zaštitu potrošača BiH poručila je da je poštivanje prava potrošača u BiH nezadovoljavajuće.

“Prava potrošača se krše u svim segmentima u kojima djeluju bh. potrošači. U prilog tome govore brojne žalbe koje se ne rješavaju. Najveći broj žalbi odnosi se na sektor ekonomskih usluga, trgovine, finansijske usluge kao i ostale”, pojasnila je Čolović.

Kada su u pitanju ekonomske usluge, naglasila je, da je riječ o isporuci električne energije, toplotne, grijanja, vode, zatim telekomunikacije, javni prevoz itd.

“Mogu sa pravom reći da se one odvijaju u monopolskom okruženju, van ugovornih okvira”, istakla je Čolović.

Potrošačima je poručila da svaki put reaguju kada im se čini da je njihovo pravo prekršeno.

 Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top