Vijesti iz zemlje

Poziv autorima za prijavu na 5. AJB DOC Film Festival

Prijaviti se mogu produkcijske kuće i autori bez ograničenja zemlje porijekla.

Međunarodni festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) objavljuje poziv autorima i produkcijskim kućama za učešće na petom izdanju AJB DOC Film Festivala, koji će biti održan od 9. do 13. septembra 2022. godine u Sarajevu.

AJB DOC Film Festival organizuje televizijska kuća Al Jazeera Balkans u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe. Festival ima za cilj afirmisati autore i filmove koji se bave društvenim fenomenima, koji donose iskrene i duboke teme te predstavljaju ono što je blisko stvarnosti. U fokusu Festivala bit će dokumentarni filmovi namijenjeni televizijskom emitovanju.

Prijave za peto izdanje AJB DOC Film Festivala šalju se putem aplikacijskog formulara na web-stranici Festivala ili platforme Film Freeway. Redovni rok za prijave je 25. maj 2022. godine.

Prijaviti se mogu produkcijske kuće i autori bez ograničenja zemlje porijekla, a jedan od glavnih kriterija je format TV-dokumentarca s minimalnim trajanjem od 22 do 27 minuta i maksimalnim od 44 do 52 minute. Svi dodatni detalji vezani za prijave i uvjete dostupni su na oficijelnoj festivalskoj stranici.

Zvanična selekcija petog AJB DOC Film Festivala bit će predstavljena početkom septembra 2022. godine. U okviru festivalskih selekcija – takmičarskoj, netakmičarskoj “Last Minute Cinema”, te selekciji “AJB Prikazuje” – bit će prikazano više od 20 dokumentarnih filmova.

Posljednju noć festivala bit će dodijeljene nagrade u tri kategorije: nagrada žirija za najbolji takmičarski film, nagrada programskog žirija, te nagrada publike, a svi izabrani filmovi mogu biti razmatrani i za potpisivanje akvizicijskog ugovora i prikazivanje u programu Al Jazeere Balkans.

AL JAZEERA

Povezani članci

Back to top button