Vijesti iz zemlje

Potpisan ugovor: Regulisan status Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici

U sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona danas je potpisan Ugovor o položaju i djelovanju Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici kojim se reguliše status ovog fakulteta kao pridružene članice Univerziteta u Zenici, s obzirom na to da je prethodni potpisani ugovor istekao.

Ugovor su potpisali premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, javlja Anadolu Agency (AA).

Prije potpisivanja ugovora, održan je sastanak predstavnika Vlade ZDK i Univerziteta u Zenici s predstavnicima Islamske zajednice u BiH.

Reis ef. Kavazović je izrazio svoje zadovoljstvo potpisivanjem ugovora s Vladom Zeničko-dobojskog kantona kojim se reguliše status Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, čiji je osnivač Islamska zajednica u BiH, a koji djeluje kao pridružena članica Univerziteta u Zenici od 2004. godine.

“Drago mi je da smo ovdje danas potpisali ugovor između Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici i Vlade Zeničko-dobojsko kantona o statusu našeg fakulteta koji je i do sada participirao u Univerzitetu ovog grada, a on će za Islamsku zajednicu značiti izvjesniju budućnost i nadam se da će studenti i profesori na ovom fakultetu kao i cijeli Univerzitet biti još više osnaženi potpisivanjem ovog ugovora”, kazao je reis ef. Kavazović.

On je dodao da je za IZBiH ovaj fakultet jedan od temeljnih, jer školuje kadrove za vjeroučitelje u školama.

“Zahvalni smo Vladi, premijeru, rektoru i ministru na ovoj prilici da potpišemo ugovor. Nadamo se da ćemo naći druga rješenja posebno kada se radi o Islamskom pedagoškom fakultetu i njegovom smještaju, u šta je jako uključen i muftija zenički Ejub ef. Dautović, kao i mi. Nnadamo se da ćemo pronaći način da nađemo bolji smještaj za fakultet i borit ćemo se da se svi projekti završe”, rekao je reis ef. Kavazović.

Premijer vlade Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević rekao je kako će Vlada ZDK i dalje pružati podršku Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici kao i Univerzitetu u Zenici.

“Želim da kažem da smo mi, kao osnivači Univerziteta zajedno s rektorom i menadžmentom, obradovani da je Islamski pedagoški fakultet punopravni član, da dobija jače kompetencije i učestvuje u radu i podržavat ćemo rad Islamskog pedagoškog fakulteta i Univerziteta”, rekao je Galijašević.

Damir Kukić, rektor Univerziteta u Zenici, rekao je kako se potpisivanjem ovog ugovora stvorio i formalno-pravni okvir za nastavak saradnje Univerziteta u Zenici sa Islamskim pedagoškim fakultetom.

“U skladu s Članom 11. Zakona o javnoj ustanovi, Univerzitet u Zenici ima ugovor sa Islamskim pedagoškim fakultetom koji je istekao, tako da smo ovim ugovorom stvorili formalno-pravni okvir za nastavak te saradnje i nadam se vrlo uspješne i efikasne između Univerziteta u Zenici i Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici”, rekao je Kukić.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button