Vijesti iz zemlje

Potencijalna masovna grobnica: U Mostaru potraga za posmrtnim ostacima između 80 i 100 nestalih

Više osoba je potvrdilo da se ispod vještačkog jezera nalaze tijela ubijenih stanovnika Mostara

Specijalna jedinica Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), odnosno njihov ronilačko-alpinistički tim, članovi i istražitelji Instituta za traženje nestalih danas tragaju za posmrtnim ostacima Mostaraca za koje se vjeruje da se nalaze ispod vještačkog jezera u kopu Vihovići, javlja Anadolu Agency (AA).

“Među 7.500 nestalih lica u BiH za kojim tragamo je i ono što očekujemo vezano za ovo vještačko jezero. Očekujemo da bi ovdje moglo biti od 80 do 100 Mostaraca ubijenih i bačenih u jezero. Ostali su teži slučajevi, među njima je i ovo jezero. Došlo je vrijeme, provjeravali smo, prostor se otvorio i vrijeme je da to uradimo uz pomoć SIPA-e i MUP-a HNK-a. Zahvaljujući roniocima, pretražit ćemo i eventualno otkloniti dilemu koju imamo. Više lica je potvrdilo da je ovdje masovna grobnica. Operacija će trajati mjesec dana, ovo su predradnje. U narednom periodu će se kvalitetnije odraditi ova lokacija”, rekao je Mujo Hadžiomerović, predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale BiH.

Institut za nestale radi danima, a dosad su, kako je rekao, ostvareni odlični rezultati.

“Prezadovoljni smo sastavom rukovodstva i odlučnošću da istrajemo u humanom poslu. Institut je jedinstven u svijetu. Ono što smo uradili, niko dosad u svijetu nije. Pronađeno je 80 posto nestalih osoba. To je 24.500 nestalih čiji su ostaci predani porodicama. Ukupno 27 hiljada je ekshumiranih. Imamo mnogo nepoznatih osoba širom Bosne i Hercegovine u mrtvačnicama. Nedostaje, kako rekoh, još 7.500 lica. To govori o kakvom je zlu riječ i šta se sve dešavalo”, dodao je Hadžiomerović.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button