Moj vrtU Fokusu

Poslovi koje morate uraditi u vrtu na jesen

Iako je ostalo još vremena do zime neke poslove možete već sad uraditi i tako rasteretiti pretrpani jesenji kalendar radova u vrtu. Jedan od najvažnijih poslova u jesen je uklanjanje opalog lišća. Iako izgleda lijepo sa svojim toplim bojama, opalo lišće može stvoriti probleme vašem travnjaku. Poslije nekog vremena ni ne izgleda tako lijepo kao na početku posebno ako je jesen kišna. Lišće možete iskoristiti kao pokrivku za tlo. Pokrivka za tlo služi kao regulator vlage i toplote u zemlji. Prije nego ga iskoristite na taj način moraćete ga isjeckati. Najlakši način da to uradite je da prevezete kosilicu preko hrpe lišća. Nakon toga lišće samo rasporedite oko biljaka kojima je potrebna pokrivka.

Lišće ne pada samo na travnjak već i u oluke. Velike količine lišća ih mogu zatvoriti čineći ih neprohodnim za jesenje kiše. Ovako začepljeni oluci mogu stvoriti ozbiljne štete na krovu. Uklonite sve lišće, a ostatke koji su se zapekli u olucima prvo navlažite pa onda izbacite. Na kraju oluke isperite vodom. Lišće koje ste izbacili iz oluka odložite u komposište.

Vrtni namještaj koji ste koristili tokom ljeta pripremite za vlažnije i hladnije vremenske uslove. Uklonite jastuke i podmetače koji nisu napravljeni od vodootpornog materijala. Ako je potrebno drveni vrtni namještaj prelakirajte. Pošto se temperature spuste toliko da više nije moguće sjediti u vrtu, nameštaj sklonite u šupu ili garažu. Bolje i to nego da ga kiša, snijeg i niske temperature oštete.

Ako se odlučite da namještaj ostavite na otvorenom, prekrijte ga najlonom koji ćete učvrstiti ljepljivom trakom ili specijalno napravljenim prekrivačima. Obavezno namještaj postavite na nešto izdignuto kao što je paleta.Kiša, snijeg i niske temperature neće oštetiti samo vrtni namještaj već sve što sadrži tečnost je u opasnosti od smrzavanja. Izvucite vodu iz sistema za navodnjavanje. Ako postoji mogućnost crijevo sa kap po kap sistemom sklonite u ostavu. Zavorite ventil koji opskrbljuje vanjske česme. Otvorite česme i pustite da voda isteče. Potom ih zaštitite stiroporom ili sličnim izolacionim materijalom. Izvucite benzin iz kosilice. Zaostali benzin može da stvori probleme sljedećeg proljeća.

nekretninebl.com

Povezani članci

Back to top button