U FokusuZdravlje

Jesen nudi namirnice koje morate uključiti u prehranu

Zdrave i ukusne, svježe i dostupne, naminirce jeseni možete već danas uvrstiti u svoju prehranu.

Jabuke

Užitak su za jelo svježe, kuhane ili pečene! Ne zaboravite jesti koru jabuke jer ona sadrži četiri puta više vitamina K nego njezino meso, više od pola ukupne količine vlakana te kvercetin koji je biljni pigment iz skupine flavonoida, poznat po jakom antioksidativnom te protuupalnom djelovanju, a nalazi se također u kori jabuke. Često se spominje da poboljšava rad pluća, olakšava disanje i štiti pluća od iritacija. Kvercetin se često spominje kao sastojak koji poboljšava memoriju.

Prokulice

Pune su betakarotena, vitamina C i K, kalcija, fosfora, kalija i folacina koji sagorijeva štetni kolesterol. Ako želite zadržati sve ove nutrijente, kuhajte ih kratko, a vodi za kuhanje dodajte malo maslinovog ulja i crvene paprike.

Prokulice – pametne glavice koje uklanjaju toksine i štite od raka

Kruške

Omiljeno je voće većini ljudi zbog prekrasnog okusa i strukture. Kruške su jedno od voća koje obiluje vlaknima, nizom vitamina – C, K, B2, B3 i B6. Sadrže i mineral bor, koji je našem tijelu potreban radi apsorpcije kalcija. Zato su kruške povezane s pozitivnim učinkom i kada je osteoporoza u pitanju.

Kvercetin je još jedan antioksidans koji se nalazi u koži kruške, a pomaže u sprječavanju raka i oštećenja arterije koje uzrokuje srčane tegobe.

Karfiol

Cvjetača ili karfiol vrlo je zdrava kupusasta biljka, možete ju jesti samu skuhanu u slanoj vodi i začinjenu po želji ili kao prilog, a može biti odlična zamjena krompiru.

Ima vrlo malo ugljikohidrata i kalorija, ali je jako zasitna pa ju odaberite kada ste na dijeti. Enzimi koji su pronađeni u cvjetači pomažu proces detoksikacije organizma. Biljka je bogata vitaminom C i K, dobar je izvor folne kiseline, dijetalnih vlakana i kalija. a. Konzumacija dovoljnih količina ovog povrća može pridonijeti smanjenju rizika od nastanka bolesti srca, krvožilnog sustava i nekih vrsta karcinoma.

Tikva

Za razliku od tikve koja raste u ljeto, zimska ima nježniju teksturu i slađa je. Zbog debele kore može se čuvati mjesecima. Što se tiče dobrobiti za zdravlje, sadrži omega-3 masne kiseline i odličan je izvor vitamina A.

Šipak (nar)

Ovo hranjivo voće bogato vitaminima B i C, a iznimno se cijeni njegov sok, ulje i sjemenke. Znanstvenici smatraju da bi dnevna doza šipka pomogla pri smanjivanju rizik od srčanih bolesti kod pretilih osoba za 17 posto. Za podizanje imuniteta i prevenciju zdravstvenih poremećaja stručnjaci preporučuju dnevnu konzumaciju 2,5 decilitra svježe istisnutog ili kvalitetnog kupovnog soka šipka.

Mandarine

Sto grama mandarine sadrži 30 miligrama vitamina C (naranča sadrži 50 miligrama), vitamin B, kalcij, magnezij, cink i kalij. S druge strane, smatra se kako je njen adut kora – prije se koristila kako bi se izliječili bolovi u trbuhu, a danas se najviše koristi kod stvaranja eteričnih ulja.

http://ordinacija.vecernji.hr

Povezani članci

Back to top button