Vijesti iz zemlje

Popis stanovništva je predmet istrage Tužilaštva BiH

Tužilaštvo BiH će provesti istragu kako bi se utvrdilo postoje li elementi krivične odgovornosti osoba prilikom popisa stanovništva. Prema nalogu glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gorana Salihovića formiran je predmet u vezi s provjerama procesa popisa stanovništva.

Bit će određen tim tužilaca i istražilaca koji će istražiti cjelokupne aktivnosti u vezi s popisom stanovništva, kako bi se utvrdilo postoje li elementi krivične odgovornosti osoba u ovom procesu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Popis stanovništva je projekat koji je koštao blizu 50 miliona KM, te bi u slučaju da cijeli proces propadne, propala i sredstva iz budžeta koja pripadaju svim građanima BiH, stoga će biti formiran predmet i tužilački tim koji će istražiti postoje li elementi krivičnog djela koji ugrožavaju taj proces.

Popis stanovništva Bosne i Hercegovine proveden je u oktobru 2013, ali nikad nisu objavljeni njegovi podaci iako rok za objavu ističe 1. jula ove godine.

Kamen spoticanja

Glavni razlog je što se državne i entitetske statističke institucije ne mogu usaglasiti o kriteriju za utvrđivanje stanovništva koje se treba isključiti iz kontingenta prisutnog stanovništva.

Međunarodna monitoring misija (IMO) je u junu 2015. predložila kriterije za utvrđivanje nerezidentnog stanovništva. To podrazumijeva da se status rezidentnog stanovništva izvodi isključivo na osnovu odgovora na pitanja od jedan do sedam iz popisnice P1, a da se pitanje broj 40, koje se odnosi na mjesto rada i školovanja izvan Bosne i Hercegovine, ne može koristiti u izvođenju broja stalnog stanovništva.

Međutim, Zavod za statistiku bh. entiteta Republika Srpska traži da se kao relevantno uključi i pitanje broj 40.

Al Jazeera

Povezani članci

Back to top button