Vijesti iz zemlje

Početak rušenja BiH: Sudije povučene sa godišnjeg odmora da odobre referendum

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a najavio je nastavak pravne borbe na Ustavnom sudu BiH.

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske odbacilo je zahtjeve predstavnika Bošnjaka u vezi sa Zakonom o popisu i Odluci o raspisivanju referenduma o Danu RS-a, potvrđeno je iz Ustavnog suda tog bh. entiteta.

To znači da Odluka o referendumu, kao i Zakon o popisu mogu biti objavljeni u Službenom glasniku RS, nakon čega bi trebalo da stupe na snagu.

Predstavnici bošnjačkog naroda pokrenuli su zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u Vijeću naroda RS-a, jer se protive objavljivanju rezultata popisa za to područje.

Kad je riječ o referendumu o Danu RS-a, predstavnici Bošnjaka zahtjevaju da entitetske vlasti ispoštuju raniju odluku Ustavnog suda BiH.

Nastaviti pravnu borbu

Iz Kluba Bošnjaka su najavili i da će, bez obzira na odluku Vijeća Ustavnog suda RS-a, nastaviti pravnu borbu osporavanja odluke o entitetskom referendumu, pa i na Ustavnom sudu BiH.

Poslanici stranaka sa sjedištem u RS-u su 15. jula donijeli odluku o referendumu u tom bh. entitetu 25. septembra, dok je istovremeno nedavno iz entitetskog parlamenta upućen zahtjev Ustavnom sudu BiH za preispitivanje prethodne odluke o neustavnosti 9. januara kao Dana RS-a.

Referendum je skupštinskom odlukom zakazan za 25. septembar, a pitanje o kojem bi se građani izjasnili glasi “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike?” prenosi Al Jazeera.

Hadžiomerović: Sudije u RS povučene sa godišnjeg odmora da odobre referendum

Šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS Mujo Hadžiomerović rekao je za novinsku agenciju Patria kako su sudije Ustavnog suda RS planski pozvane da prekinu godišnji odmor kako bi odobrile referendum o 9. januaru.

To, tvrdi Hadžiomerović, najbolje govori o tome koliko je Ustavni sud RS produžena ruka politike koju vodi vlast u Republici Srpskoj.

-Takvo nešto je nedopustivo, upozorava Hadžiomerović.

Ustavni sud BiH proglasio je krajem prošle godine neustavnim 9. januar, koji se obilježava kao Dan RS, ali vlasti iz Banja Luke ne žele prihvatiti tu odluku. Naroda skupština RS donijela je odluku da se o 9. januaru kao Danu RS izjasne građani manjeg bh. entiteta na referendumu, koji je zakazan za 25. septembar. Referendum su podržale i vladajuće i opozicione partije.

Referendumsko pitanje trebalo bi glasiti: “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?”.

Očekuje se da će najveći broj Srba iz RS podržati obilježavanje 9. januara.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS zatražio je zaštitu vitalnog nacionalnog interesa pred Ustavnim sudom RS, ali je Sud danas odlučio da nema povrede vitalnog nacionalnog interesa.

– Zapravo smo takvu odluku i očekivali – kaže Hadžiomerović.

– Ali, ovo je sada alarm da se u ovaj problem mora uključiti i međunarodna zajednica, jer očito imamo kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Šta bi se desilo ako sada i Bošnjaci raspišu referendum i ne žele ispoštovati neke odluke sudova u RS – ističe Hadžiomerović, piše Patria.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button