Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Umjetnost > Pogledajte kratki film ‘Iza riječi’ zapisi sa hadždža Amira Muminovića

Pogledajte kratki film ‘Iza riječi’ zapisi sa hadždža Amira Muminovića

 

 Hadždž je jedan od temelja islama
Hadždž je dužan obaviti svaki musliman koji je punoljetan, pametan, slobodan i ima materijalne mogućnosti za obavljanje hadždža. Obaveza se odnosi kako na muškarce tako i na žene. Hadždž je propisan muslimanima, kao što je bio propisan i narodima prije pojave islama. Ne postoji ni jedan narod koji nije imao sveta i kultna mjesta.
 
 “I oglasi ljudima hadž! Dolazit će ti pješke i na kamilama iznurenim; dolazit će iz mjesta dalekih,…" (Kur'an, sura Hadždž, ajet 27.)
 
Amir Muminović, jedan od ovogodišnjih hadžija koji su bili na hadždžu i koji su za vrijeme hadždža obišli Mekku i Medinu, odlučio je svoje životno iskustvo prenijeti kroz video zapise od kojih je napravio kratki dokumentarni film.
 
"Film Beyond words (Iza riječi) je kratki dokumentarni film o ličnom životnom putovanju, prenešenom i podijeljenom srcem i dušom za milione onih koji vjeruju. I da, doista, vjerovanje je najčišći oblik disanja. Stoga dišimo i pustimo suze zajedno", riječi su autora ovog dokumentarnog filma Amira Muminovića.
Pogledajte ovaj kratki igrani film koji će zasigurno u vama pobuditi mnogo emocija.

{youtube}QGXtH_Cx4Gs{/youtube} 

Iza riječi je kratki dokumentarni film ispričan kadrovima i fotografijama. Kažu da slika govori više od hiljadu riječi. Ove slike i ne govore. One su svjedočanstvo prolaznosti jer… 

26. "Sve što je na Zemlji prolazno je,
27. ostaje samo Gospodar tvoj, Veličanstveni i Plemeniti —

28. pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?!" – Ar-Rahman.

Amir Muminović

{youtube}P4_RZP5gcso{/youtube} 

 

glasnaroda.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top