Vijesti iz zemlje

Podrška natalitetu u Stocu: Reisul-ulema darovao osmo dijete porodice Gerin

Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović darovao je osmo dijete porodice Gerin iz Stoca.

Voditelj Odjela za brak i porodicu u Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Safija Malkić posjetila je porodicu Gerin Adnana i Merime, te im uručila poklon reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića povodom rođenja kćerke Iman.

Malkić je ovom prilikom kazala kako je poklon reisul-uleme vid podrške, stimulacije i priznanja porodicama koje imaju veći broj djece.

– Ovo je priča koju želimo podijeliti s našim mladim bračnim parovima – želimo iz Stoca poslati poruku da je moguće živjeti sreću. Priča o porodici je uvijek lijepa priča, a priča porodice Gerin koju smo danas imali priliku svjedočiti je zaista za pohvaliti – istakla je dr. Malkić.

Ona je naglasila da je jedan od glavnih zadataka Odjela za brak i porodicu promocija i afirmacija bračnih i porodičnih vrijednosti.

– Zainteresirani smo za unapređenje bračne i porodične zajednice, te radimo na promociji nataliteta kao posebnog vida podrške porodicama koje imaju petero, šestero ili više djece – kazala je dr. Malkić.

Dodala je da je ova posjeta Hercegovini posebna, s obzirom na to da već nekoliko godina nije bilo povoda za darivanje na ovom području, te da je ovom posjetom upotpunjen planirani ciklus posjeta porodicama koji je započeo u mjesecu ramazanu.

Mersad-ef. Šabanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Stolac izrazio je zahvalnost reisul-ulemi i Upravi za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH na ovom vidu podrške i promocije nataliteta.

Šabanović je, govoreći o porodici Gerin, istakao da je riječ o porodici za primjer, čiji su članovi aktivni u džematu, djeca redovna u mektebu i kursu Kur’ana.

– Porodica Gerin ne samo da je jedinstvena po broju djece, već i po drugim brojim pozitivnim odlikama. Između ostalog, djeca su privržena vjeri, redovna u mektebu, uče hifz, dvije kćerke pohađaju Karađoz-begovu medresu u Mostaru, a njihova majka Merima veoma je aktivna u džematu – naglasio je glavni imam.

Posjeti su prisustvovale i koordinatorica Odjela za brak i porodicu Muftijstva mostarskog prof. Lejla Mezit i i koordinatorica Odjela za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Stolac Alma Mujakić.

Lejla Mezit, koordinatorica Odjela za brak i porodicu Muftijstva mostarskog, istakla je kako je velika čast i ponos ovim povodom obići porodicu.

– Ovo je jedna zanimljiva i pozitivna priča koja nadam se, daje inspiraciju i drugim porodicama, jer ne samo da je riječ o porodici s brojnim potomstvom, već o vrijednoj, radnoj i primjernoj porodici – kazala je Mezit.

Alma Mujakić, koordinatorica Odjela za brak i porodicu MIZ Stolac, kazala je kako je porodica Gerin aktivni član Islamske zajednice, a ovom prilikom posebno je istakla aktivnost Merime, majke osmero djece.

– Merima je jedna od najredovnijih članica u svim aktivnostima koje organizira Odjela za brak i porodicu MIZ Stolac i veoma često je inspiracija drugim ženama. Žene se zapitaju kako se s osmero djece može stići na halke Kur’ana, druženja i druge aktivnosti koje realiziramo, te im Merima bude izuzetan primjer i motivacija – naglasila je ovom prilikom.

Adnan Gerin vratio se u Stolac prije dvadeset i dvije godine. Sa suprugom Merimom ima osmero djece. Pored privatnog biznisa, te bavljenja poljoprivredom, ističe kako je porodica Gerin nadaleko poznata po proizvodnji meda, te kako su porodično svi uključeni u poslove, svi privređuju i međusobno se pomažu. Ova posjeta i poklon reisul-uleme Kavazovića povodom rođenja njihovog osmog djeteta porodicu Gerin je posebno obradovala i za njih predstavlja veliku čast, kako su kazali.

Poklon reisul uleme Husein-ef. Kavazovića dodjeljuje se porodicama koje su dobile peto dijete, šesto ili više, a žive na području entiteta RS, odnosno šesto dijete, sedmo ili više, a žive na području entiteta FBiH.

Riječ je o podršci porodici i promociji nataliteta, a ova aktivnost Odjela za brak i porodicu finansira se iz Fonda Bejtul-mal.

(Amina Svraka/Preporod.info)

Povezani članci