Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Nauka i tehnologija > Počinje sa radom naučno-popularni magazin BhDOCumentary

Počinje sa radom naučno-popularni magazin BhDOCumentary

Predstavljamo naučno-popularni internet magazin BhDOCumentary

 

BhDOCumentary je naučno-popularni internet magazin koji će javnosti predstaviti manje poznate, nedovoljno ili nikako istražene zanimljive naučne teme s domaćih prostora na dokumentovan i istraživački način. BhDOCumentary okuplja i afirmira mlađe saradnike iz različitih društvenih i prirodnih naučnih disciplina.

 

BhDOCumentary je izrazito istraživačkog i naučnog (znastvenog) karaktera te nam na ovom mjestu nije cilj predstavljati političko-stranačke, nacionalističke, mitološke i ideološke teme.

 

Prednost dajemo temama sa bh. prostora, a manje će biti zastupljene teme izvan Bosne i Hercegovine.

 

Rubrike naučni skupovi (u kojoj će se objavljivati vijesti i najave naučnih skupova), ekspedicije i vijesti, biće popunjene informativnim vijestima koje ćemo preuzimati od drugih izvora informisanja (copy-paste rubrike). Svi tekstovi u ostalim rubrikama su autorski.

 

Sadašnji koncept magazina će se nadopunjavati novim rubrikama i podrubrikama u skladu s interesima saradnika. 

 

Proteklih nekoliko godina realizovana su istraživanja o rasprostranjenosti i brojnosti stećaka na području općine Olovo. BhDOCumentary je medijski pokrovitelj istraživačkog projekta Evidentiranja srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika-stećaka na području općine Olovo. Za tu priliku kreirana je izdvojena rubrika Mramorje namijenjena za objavu rezultata navedenog istraživačkog projekta. O tome više možete pročitatiovdje.

Rezultati istraživanja prezentovani su na naučnoj konferenciji „Rijeka Krivaja kroz prošlost (prostor, vrijeme, ljudi)“ koji se u organizaciji Instituta za istoriju Sarajevo, održao u Olovu, 19. septembra 2014. godine.

 

Izvorni tekst: www.bhdocumentary.net

 

Akos.bA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top