Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Zdravlje > Pet uznemirujućih znakova da ste pod prevelikim stresom

Pet uznemirujućih znakova da ste pod prevelikim stresom

Ako ste ikada bili u fazi u vašem životu u kojoj ste stalno pod stresom, vjerojatno ste počeli da sve manje i manje volite “sebe”, te da se sve više osjećate kao izlizana ljuska od čovjeka.

Iako ste vjerovatno mnogo puta pomislili: “Ovaj me stres ubija” i najvjerojatnije ste ustrajali kroz ta teška vremena, vi zapravo niste uradili ništa kako bi ublažili svoju bol, piše portal lifehack.org.

Međutim, time ste samo produžili i pogoršali vaš problem, te prouzrokovali dugotrajan i štetan utjecaj na vaše tijelo. Prepoznajte znakove stresa prije nego što vas u potpunosti obuzme.

1. Iscrpljeni ste

Ako imate problema sa ustajanjem iz kreveta svaki dan, uprkos punom noćnom odmoru, vjerojatno ste klinički iscrpljeni. Jane Pernotto Ehrman, M. Ed., bihevioralni zdravstveni stručnjak na Cleveland Clinic institutu izvještava: “Stres je energetski drainer, jer potajno ubacuje sve vaše tjelesne sisteme u petu brzinu.” Budući da se vaše tijelo osjeća kao da radi prekovremeno, čak i redovan noćni san nije dovoljan da se napunite za sljedeći dan. Poduzmite mjere kako bi se smanjio stres u vašem životu. Vaše tijelo će vam biti zahvalno.

2. Ne možete spavati

Ironično, uprkos tome što ste nevjerojatno iscrpljeni u svakom trenutku, kad ste pod stresom, postaje sve teže da spavate. Stres povezan sa nesanicom proizlazi iz nemogućnosti da prestanete razmišljati o svim svojim obvezama u životu, u kombinaciji sa činjenicom da je vaše tijelo još uvijek u “petoj brzini” bez obzira na to koliko je sati. I naravno, zbog toga što ne možete spavati, vi ćete biti još više iscrpljeni sljedećeg dana, što će samo poslužiti da se poveća vaš stres i opterećenje.

3. Rastreseni ste

Kada ste pod stresom, najvjerojatnije imate i previše obaveza odjednom. Uz toliko obaveza i životnih odgovornosti koje se naziru iznad vaše glave, teško je pratiti sve sitnice. Ako se nađete u fazi u kojoj se ne možete sjetiti gdje ste ostavili ključeve ili ste redovno počeli zaboravljati vaše obveze i sastanke, to najvjerojatnije naglašava da ste prešli daleko preko vaše granice. Ne dopustite da idete i dalje bez traženja pomoći.

4. Postali se pretjerano emocionalni

Lucie Hemmen, dr.sc., psiholog u Santa Cruz, CA objašnjava: “Kad ste pod prevelikim stresom, moždano deblo – primitivni dio vašeg mozga – preuzima kontrolu, a dio koji predviđa ishode zatamni.” Ovo objašnjava zašto će stres uzrokovati da doslovno plačete zbog prolivenog mlijeka, ili se razbjesnite ako vas neko pokušava nasmijati. Vaše tijelo je toliko pod stresom od iscrpljenosti da vas čak i najmanja stvar može dovesti do izljeva emocija, iako je to samo neka blesava sitnica.

5. Imate probavne probleme

Ne mogu dovoljno naglasiti koliko prevelik pritisak i stres utiče na tjelesne nelagode. Taj osjećaj mučnine koji ste dobili kada na primjer nema mjesta na parkiralištu je direktan odgovor na stres koji već osjećate. Ali to nije tako jednostavno kao ubrzana tutnjava po želucu. To može uzrokovati probleme sa probavnim sistemom koji mogu dovesti do povraćanja ili drugih problema.

I na kraju, ako počnete tražiti utjehu u mehanizmima za bježanje i odvraćanje, kao što su kockanje, alkohol i droga, obavezno potražite stručnu pomoć prije nego bude prekasno.

Za Akos.ba preveo Jasmin Mujakić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top