Ekonomija

Pet puta više vode uvozimo nego što izvozimo: Voda iz Srbije i Hrvatske potopila BiH

Prema podacima Agencije za sigurnost hrane BiH, na listi odobrenih voda za 2014. godinu nalazi se ukupno 38 voda

Od toga je više od polovine voda iz uvoza, tačnije 20 voda su iz uvoza, a 18 domaćih. Najviše uvoznih voda na našem tržištu je Srbije (11), te Hrvatske (5). Podaci o uvozu i izvozu vode još su porazniji.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, u prvoj polovini ove godine BiH je izvezla vodu (mineralnu i prirodnu izvorsku) u vrijednosti 14,8 miliona maraka, dok je vrijednost uvoza u ovom periodu bila 62,9 miliona.

Izvoz

Najveći prihod od izvoza vode u ovom periodu bh. firme su ostvarile na tržištu Hrvatske, 8,2 miliona maraka, zatim slijedi tržište Srbije 2,7 miliona, Crne Gore 989.947, Makedonije 547.850, Švicarske 407.268, Italije 316.927 i Slovenije 253.271.

Što se tiče uvoza, na bh. tržištu najviše profitiraju firme iz Srbije. Vrijednost uvoza vode iz ove zemlje u prvoj polovini ove godine iznosila je 23,6 miliona maraka. Istovremeno, iz Hrvatske je uvezeno vode u vrijednosti 18,76 miliona. Po vrijednosti uvoza na trećem mjestu je Slovenija sa 9,1 milion KM, zatim su među većim uvoznicima još i Austrija 2,8, Rumunija 1,09 miliona, Francuska 26.380 maraka itd.

Stanje nije bilo ništa bolje ni prošle godine. Podaci VTKBiH pokazuju da je u 2014. godini BiH izvezla vodu u vrijednosti 29,84 miliona maraka, dok je istovremeno vrijednost uvoza vode bila 126,6 miliona maraka. To znači da pet puta više vode uvozimo nego što izvozimo.

Razloga zbog kojih je stanje na našem tržištu takvo kakvo jeste ima mnogo, a najveći je taj što država nije učinila ništa da pomogne domaćim firmama, čak šta više, obilato pomaže uvoznicima. Jedan od razloga je i to što građani nisu svjesni da kupovinom domaćih proizvoda doprinose razvoju vlastite privrede i države.

Poruka

“Najveći gubitnik je država, čija uloga je da zaštiti domaću privredu. Međutim, političari, oni koji odlučuju, saučesnici su u uništavanju privrede BiH, jer oni više vole 1.000 maraka u svoj džep nego 100 miliona u državnu kasu. A oni predstavljaju BiH”, kazao je Fahrudin Salihović.

Prema njegovim riječima, poruka koju nosi domaća voda je da je ona sigurno zdrava. Najbolji izvori vode u bivšoj Jugoslaviji bili su u BiH i to je dokazano istraživanjima i analizama, dodao je Salihović.

Najveće bogatstvo koje nam je dragi Bog podario je voda, a mi ni to ne znamo oplemeniti nego uvozimo vodu iz inostranstva, BiH je postala deponija gdje se odlaže sve što ne može proći ni na jednom drugom tržištu.

Brojke

38 voda nalazi se na bh. tržištu

20 voda u BiH iz uvoza

18 domaćih voda na tržištu

23,6 miliona maraka vrijednost uvoza vode iz Srbije u prvoj polovini 2015.

18,76 miliona KM uvoz vode iz Hrvatske

9,1 milion KM vrijednost uvoza vode iz Slovenije

Oslobođenje

Povezani članci

Back to top button