Liderstvo i menadžmentU Fokusu

Pravi lider uvijek ide prvi

Jedna od stvari koja je bila izražena kod Poslanika, a.s., je spremnost da se stavi na prvu liniju. On niti jednog trena nije druge slao da rade ono što sam nije bio spreman učiniti. Logična pozicija onog koji nešto nosi je na prvoj liniji, ispred svih ostalih gdje je jasno vidljiv kako bi drugi mogli da slijede njegov primjer. To prirodno stavlja lidera na na prvu borbenu liniju, a spremnost da prihvati odgovornost jeste znak njegovog liderstva i to kod drugih ispiriše poštovanje, ljubav i odanost.

U Poslanikovom životopisu imamo razne primjere u kojima je on bio ispred svih i suočavao se sa potencionalnim opasnostima, čak i prije nego su drugi toga bili svijesni. Ne postoji trenutak u njegovom životu u kojem je on izložio svoje ashabe opasnoti a on se izmakao i sakrio! Putovanje u Taif je pravi primjer toga, gdje je on lično preuzeo rizik umjesto da je poslao nekog drugog tamo. U jednoj drugoj situaciji u bici na Hunejnu protiv plemena Havazim kada su muslimanski redovi bili slomljeni i zbunjeni počeli da se povlače jer ih je iznenadila zasjeda, Ebu Sufjan bin Harb je vidio smrt i rekao: “Samo ih more može sad da zaustavi” misleći na to da oni neće stati sve dok ne doću do Crvenog mora koje je bilo miljama daleko. Međutim, u toj zbunjenosti i stanju haosa, Resulullah, s.a.v.s., istupio je naprijed odbivši okrenuti leđa neprijatelju. Ashabi su ga pokušali spriječiti povlačeći uzde njegove deve, ali on je nastavio naprijed.

 
Ugledao je Abdullaha bin Mes’uda, r.a., i naredio mu da pozove Ensarije i ostale među Benu Nedžranima koje su bile njegove posebne trupe. Oni su došli i okupili se oko njega, na kraju ih je bilo oko stotinjak na bojnom polju sa Poslanikom, a.s., i krenuli su nazad prema El Havazimima i pobjedili u bitki. Allah, dž.š., ih je pomogao tog dana i to je onaj mali broj ljudi koje je On spomenuo kada je rekao da je spustio na njih smirenost i pomogao ih sa vojskama koje oni nisu vidjeli. Takva je bila hrabrost Resulullaha, s.a.v.s., s kojom se niko nije mogao porediti.

 
Iz knjige “Leadership Lessons from the Life of Rasoolullah, s.a.v.s.” Mirza Yawar Baig
Za Akos.ba preveo Fahrudin Vojić, magistar religijske edukacije

Povezani članci

Back to top button