Književni kutak

Pet načina koji će potaknuti kreativno pisanje kod vaše djece

Kako biste svome djetetu omogućili razvoj ovih vještina i izvan škole, a primijetite li uz to da zaista ima potencijala za pisano izražavanje, svakako obratite pažnju na to da mu stvorite uslove uz koje će ostvariti svoj maksimum i napraviti zalog za svoju budućnost.

Čitajte mu knjige različitih žanrova

Najučinkovitiji način bogaćenja rječnika, koje je nužno za uspješno jezično izražavanje, kako pisano, tako i usmeno, jest čitanje knjiga.

Ponudite djetetu i one knjige i slikovnice koje nisu dio lektirnog popisa. Iako učitelji i profesori čine sve kako bi učenicima ponudili knjige različite tematike i upoznali ih i s novim naslovima, vremenska ograničenost nije na njihovoj strani.

Zato je potrebna uključenost roditelja. Osim toga, vi najbolje znate što vaše dijete voli, a što ne, što bi ga moglo zanimati i slično. Čitajte mu pokoju priču prije spavanja ili barem zajedno prođite nekoliko stranica lektire (nipošto nemojte čitati sve umjesto njega). U konačnici, ljubav prema čitanju i pisanju stvara se upravo u roditeljskom domu.

Stvorite mali čarobni kutak za pisanje

Da bi dijete zaista bilo produktivno i moglo pokazati svoju kreativnost u pisanju, nužno je da za to ima primjeren kutak u kojem se osjeća sigurno i inspirirano. Čak i ako dijete nema svoju sobu, takav se kutak može urediti u bilo kojem dijelu stana. Najvažnije je da dijete ima udobnu stolicu i sto za pisanje te, dakako, potreban pribor.

Što se tiče samog materijala za pisanje, možete mu napraviti svojevrsnu tzv. „kutiju za pisce“. U nju možete staviti šarene markere, različite papire, slušalice koje će eliminirati vanjsku buku, pokoju grickalicu, pješčani sat koji će mjeriti vrijeme za pisanje i slično.

Neka pisanje bude igra

Djeca najradije uče putem igre jer tada nisu ni svjesna da uče. Jasno je da neće svako dijete biti oduševljeno zadacima koji ne ulaze u školske obaveze, no itekako su potrebni. Ipak, imajte na umu da moraju biti kreativno osmišljeni i da ih dijete zaista mora doživjeti kao igru.

Primjer, napravite kartice s riječima za koje znate da ih dijete još ne poznaje. S jedne strane napišite pojam, a s druge definiciju pojma pa zadajte djetetu upotrebu određene riječi u kratkom tekstu. Tako će naučiti kako uklopiti nove riječi u svoj postojeći vokabular.

Jednako tako mu možete zadati određene likove ili situaciju koju potom dijete samo mora razriješiti i osmisliti daljnji tok priče. Osim toga, praksa pokazuje da djeca vole mijenjati tijek već poznatih priča pa mu možete zadati da promijeni kraj „Crvenkapice“ ili doda nove likove.

Posjećujte biblioteke, knjižare i radionice

Ima li boljeg mjesta za razvoj ljubavi prema knjigama i pisanju od biblioteka i knjižara? Teško. To je svijet koji će itekako potaknuti dječji interes za knjige i pokazati im kako one doista „žive“.

Osim toga, knjižare i biblioteke često organiziraju susrete s književnicima, ali i radionice pisanja namijenjene određenom uzrastu. Tamo je atmosfera obično opuštenija nego u školi jer prisustvuju samo oni koje zaista zanimaju knjige i pisanje, a takvo okruženje od iznimne je važnosti svakom djetetu.

 „Objavite“ knjigu

Želja svakog književnika ili onoga tko to tek želi postaji jest objava vlastite knjige. Dakako, to nije nimalo jednostavno, no zato knjigu svog mališana možete i sami „objaviti“. Na internetu su dostupni brojni programi koji običan tekst mogu pretvoriti u slikovnicu, a ako čvrsto vjerujete da je napisana priča zaista iznimna, uvijek možete pokušati i s objavom na Amazonu.

Nešto manje zahtjevna, ali mališanima jednako privlačna ideja jest jednostavan uvez svih njegovih zapisa i popratnih crteža koji možete napraviti u bilo kojoj fotkopiraonici ili čak sami kod kuće.

Također, šaljite pjesme i sastavke svog mališana na različite natječaje jer nikada ne znate što sve određena nagrada može potaknuti.

Posljednje, no možda i najvažnije jest to da „objavljenu“ knjigu držite na svima vidljivom mjestu kako bi dijete znalo da ste zaista ponosni na njega i njegov rad.

zena.rtl.hr

Povezani članci

Back to top button