U Fokusu

Ovako nepravilno korištenje mobitela utječe na vašu kičmu

Gledanje prema dolje u uređaj je jednako pritisku od skoro 30 kg na vaš vrat, objašnjava hirurg, što je slično tome da vam za vratom sjedi dijete od 8 godina dok pokušavate pročitati poruke.

Telefoni itableti su promijenili način na koji stojimo odnosno sjedimo – i to ne na bolje. Gledanje prema dolje u uređaj je jednako pritisku od skoro 30 kg na vaš vrat, objašnjava hirurg, što je slično tome da vam za vratom sjedi dijete od 8 godina dok pokušavate pročitati poruke.

Dr. Kenneth K. Hansraj, glavni hirurg za operaciju kičme u centru za operaciju kičme i rehabilitacijsku medicinu u New York-u, je napravio kompjuterski model sa slike iznad. Kao što možete pretpostaviti, pomicanje vaše glave naprijed te stavljanje toliko pritiska na vrat nije nikako dobro za vaše zdravlje – a prosječna osoba provede dva do četiri sata u ovoj pozi dnevno. Istraživanje Dr. Hansraj-a, objavljeno u časopisu „Surgical Technology International“, objašnjava da je za ispravnu pozu bitno da su vam uši u ravni sa ramenima, te da su vam lopatice povučene nazad. Ovo smanjuje stres u tijelu kao i koncentraciju kortizola. S druge strane, loša poza stavlja pritisak na kičmu, šteti je te može dovesti do potrebe za operacijom.

Neka rješenja: držite mobitel direktno ispred vas umjesto da savijate glavu prema dolje, namjestite tablet pod nagib od 30 stepeni dok kucate (da biste zaštitili svoje zglobove) ili uspravno ako samo čitate i obavezno radite vježbe za istezanje vrata.

 

Prijevod i obrada: M. A.
Preuzeto sa: lifehacker.com

Akos.bA
 

Povezani članci

Back to top button