Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Otvoren novosadski poljoprivredni sajam: BiH predstavlja svoju ponudu i potencijale

Otvoren novosadski poljoprivredni sajam: BiH predstavlja svoju ponudu i potencijale

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić otvorio je danas 84. Međunarodni poljoprivredni sajam, najveću manifestaciju iz oblasti agrobiznisa u ovom dijelu Evrope. Ove godine na sajmu učestvuje 1.500 izlagača iz 60 zemalja, a zemlja partner je Bosna i Hercegovina, javlja Anadolu Agency (AA).

“Poljoprivreda je jedina grana naše privrede koja ni u najtežim vremenima nije podbacila. Smatram da je međunarodna saradnja u ovoj oblasti izuzetno važna, naročito na regionalnom nivou”, rekao je Ivica Dačić, zahvaljujući se Bosni i Hercegovini, ovogodišnjoj zemlji partneru sajma.

Opredeljenost za jačanje ekonomskih političkih odnosa i svih vidova saradnje potvrđuje činjenica da je Srbija svake godine zastupljena i na Mostarskom sajmu, Sarajevo biznis forumu i Jahorina biznis forumu, jer te manifestacije Srbija prepoznaje kao dobru priliku za unapređivanje saradnje.

“Partnerstvo BiH na našem sajmu poljoprivrede potvrđuje i činjenica da je poljoprivreda jedna od najvažnijih oblasti u odnosima dve države. Više od trećine naših proizvoda u Bosni i Hercegovini i jedna petina proizvoda iz BiH i Srbiji čine poljoprivredno-prehrambeni proizvodi”, naglasio je Dačić.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak izrazio je zadovoljstvo što je BiH zemlja partner Međunarodnog poljoprivrednog sajma i da je impozantniji podatak od velikog broja izlagača i zemalja koje su predstavljene u Novosadskom sajmu, samo trajanje sajma koji ove godine beleži svoje 84. izdanje. On je kazao da je Bosna i Hercegovina predstavljena je u Hali 1 na jedinstvenom štandu sa 28 izlagača.

“Mi smo i inače partneri i trudimo se da radimo partnerski i zajednički mnogo bolje i sad sam uveren da je Savet ministara doneo dobru odluku, kada je odlučio da budemo zemlja partner ovogodišnjeg poljoprivrednog sajma, i što je na ovaj način odlučio da podrži dalje jačanje dobrih veza sa Srbijom, a istovremeno promoviše naše poljoprivredne proizvođače i našu prehrambenu industriju”, rekao je Crnadak.

On je naglasio da je godišnja spoljnotrgovinska razmena BiH sa Srbijom oko 1,5 milijardi evra i da je Srbija prvi spoljnotrgovinski partner u regiji, a druga država od svih zemalja u svetu i izrazio uverenje da će ovaj događaj pojačati intenzitet saradnje dve države.

Crnadak je napomenuo da i Bosna i Hercegovina i Srbija imaju zajednički geopolitički cilj da budu članice Evropske unije i da dve zemlje sarađuju na realizaciji tog cilja, ali i na pitanjima koja život znač“ za ljude u dve susedne zemlje.

“Imamo dodatni razlog za tu saradnju, a to su izuzetno dobre, prijateljske i emotivne veze Srbije i Republike Srpske i odnose s Banjalukom, Sarajevom i Mostarom koje ima Srbija. Sve te odnose stavićemo u funkciju boljeg života svih ljudi koji žive i u Srbiji i u Bosni i Hercegovini”, zaključio je Crnadak.

Direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković rekao je da je ovogodišnji sajam za 10 procenata veći po broju izlagača u odnosu na prošlogodišnji, kao i da je ove godine veća ponuda poljoprivredne mehanizacije nego lani. Od novina ovogodišnjeg poljoprivrednog sajma istakao je aukciju stoke, ali i dane karijere u agrobiznisu gde će zainteresovani imati prilike i da na sajmu nađu zaposlenje.

Dva ministra spoljnih poslova sa najvišim predstavnicima Autonomne Pokrajine Vojvodine i grada Novog Sada obišli su pojedine izlagače u Novosadskom sajmu, a onda na štandu Bosne i Hercegovine održali konferenciju za novinare, na kojoj su izrazili želju da će jačati saradnja dve države posebno u oblasti poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije.

Potpredsednik Spoljotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Nemanja Vasić rekao je da je na štandu BiH predstavljen samo deo potencijala i ponude koju ove zemlja ima u oblasti prehrambene industrije.

“Osim što ćemo prezentovati potrošačima svoje proizvode, očekujem da će i investitori videti da možemo i mi u BiH da proizvodimo i da možemo zajedno da nastupimo sa Srbijom na trećim tržištima. Mi smo to već stidljivo počeli zajedničkim nastupom u Turskoj, zajedničkim izvozom voća u Rusiju i Kinu. Nadam se da će dogodine biti mnogo bolje, ali ovo je početak”, naglasio je Vasić.

Nakon konferencije ministar vanjskih poslova BiH Crnadak ispalio je preko daljinske navigacije iz sajamske hale protivgradnu raketu iznad Kruševca, što je, kako je objašnjeno, simbol dobre saradnju između Srbije i Bosne i Hercegovine u oblasti pojloprivrede.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top