Vijesti iz zemlje

Otvoren kabinet turskog jezika u Kaknju: Poboljšati uslove učenja jezika prijateljske zemlje

 Kabinet turskog jezika u Osnovnoj školi “Mula Mustafa Bašeskija” u Kaknju svečano je otvoren danas u prisustvu velikog broja zvanica, javlja Anadolu Agency (AA).

Kabinet je opremljen uz podršku Instituta Yunus Emre, Unije općina turskog svijeta (TDBB) i općine Gebze, a u sklopu projekta koji se sprovodi u BiH. Upriličen je i bogat kulturno-zabavni program. Poručeno je da je ljubav i poštovanje između turskog i bh. naroda nastalo prije nekoliko stoljeća te da je opstalo sve do dan danas.

Današnjem svečanom otvaranju u Kaknju prisustvovali su, između ostalih, ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc, direktor Instituta Yunus Emre u BiH Mehmet Akif Yaman, načelnik turske općine Gebze Adnan Kosker, načelnik općine  Kakanj Nermin Mandra, Hasan Atli, savjetnik za vjerska pitanja u ambasadi Turske i direktor za istraživanja i projekte općine Gebze Dungor Korkmaz.

Ambasador Koc se zahvalio prisutnima na dolasku na današnju svečanost  izražavajući želju da učenje turskog jezika u BiH sve više napreduje. Zahvalio je i učenicima koji su priredili i bogat kulturno-umjetnički program uz izvedbe narodnih igara iz BiH i Turske ali i na recitaciji stihova poznatog turskog pjesnika Arifa Nihata Asye. Također, ambasador Koc je zahvalio učenicima i na njihovom izboru da uče turski jezik ali i pozdravio činjenicu da ideja o učenju turskog jezika u BiH ima veliku podršku.

“Drago mi je da postavljamo temelje za budućnost koje će djeca moći koristiti”, poručio je turski ambasador u BiH.

 Mehmet Akif Yaman, direktor Instituta Yunus Emre u BiH je podsjetio da danas u školama širom Bosne i Hercegovine, kao izborni predmet turski jezik uči oko 7.500 učenika.

“Naš cilj je da im obezbijedimo bolje uslove za učenje, kako bi unaprijedili njihovo znanje turskog jezika. Ova učionica će koristiti našim učenicima koji uče turski jezik, a moći će da je koriste svi učenici ove škole”, istakao je Yaman.

Poručio je da je cilj u svim školama u kojima se izučava turski jezik otvore po jednu učionicu, kabinet za turski jezik. Yaman se zahvalio učenicima na programu koji su pripremili za njih ali i na tome što su odabrali turski jezik.

Pomoćnica ministra obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona Bernadeta Galijašević kazala je u svom obraćanju da je “zadovoljstvo vidjeti da je projekat započet 2011. godine nastavio da živi i da se razvija”.

“Danas vidimo da ono što smo omogućili učenicima 2011., a to je učenje turskog jezika kao drugog stranog jezika u ovom kantonu polučilo da smo ih obogatili za novo znanje jer svaki novi jezik i veliko bogatstvo. Međutim, ono što je značajno jeste da je to jezik naše prijateljske zemlje sa kojom imamo bogatu kulturnu i svaku drugu tradiciju”, istakla je Galijašević.

Mišljenja je da će ova škola kao i druge u Ze-Do kantonu koje će biti opremljene biti obogaćene ovim kabinetom.

Direktor škole Suad Čeliković zahvalio se svima koji su na bilo koji način doprinijeli da imaju bolje uslove u školi.

“Da imamo savremeni kabinet za nastavu turskog jezika. Mislim da će se isplatiti ova vaša investicija, da ćemo mi još bolje učiti i još bolje raditi. Također, da će se naše kulture koje su vijekovima prožete još više zbližiti i da će naša djeca ovdje učiti turski jezik, a vaša djeca u Turskoj bosanski jezik”, poručio je Čeliković.

Načelnik općine Gebze Adnan Kosker poručio je da je cilj pružiti svu ekonomsku podršku ovakvim projektima u BiH. Podsjetio je da su oni podržali projekte u sedam škola u BiH.

“Učenicima želimo pružiti što bolje uslove rada i učenja”, istakao je Kosker koji je ranije danas potpisao Ugovor o saradnji s kakanjskim načelnikom Nerminom Mandrom. Potpisanim Ugovorom je najavljen nastavak saradnje u oblastima obrazovanja i kulture.

Bosna i Hercegovina je jedna od država sa kojom TDBB ima veoma dobru saradnju. Pored projekata most u Doboju, Edukativno-poslovni centar u Glamoču, obnova stomatološke ambulante u Bihaću ova Unija također podržava projekte iz kulture i edukacije.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button