Ekonomija

Otvaranje Rudnika i gradnja termoelektrane u Bugojnu projekt budućnosti

Otvaranje površinskog kopa uglja na lokaciji “Kotezi“ u Bugojnu je sve izvjesnije – potvrdio je za Fenu načelnik te općine Hasan Ajkunić.

“Na nedavnom sastanku kod resornog federalnog ministra naređeno je JP “Elektroprivreda“, kao nosiocu budućih aktivnosti, da uđe u proceduru osnivanja Zavisnog društva “Rudnik i TE Bugojno”. Također, EPBiH i Zavisno društvo Rudnik uglja “Gračanica“ Gornji Vakuf/Uskoplje zaduženi su da nastave geološka istraživanja u Kotezima”, kazao je bugojanski načelnik.

Ovo je, smatra, veliki iskorak u realizaciji “projekta budućnosti“, koji je pokrenut još 1997. godine.

“Dopisom koji smo dobili 5. marta, s potpisom federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića, potvrđena je odluka Federalne vlade iz 2010., kojom su Rudnik i TE u Bugojnu proglašeni javnim interesom i prioritetnim elektro-energetskim objektima”, naglasio je.

Ajkunić je uvjeren da će se tokom dvije godine završiti sve planirane aktivnosti, i stvoriti preduvjeti za početak realizacije strateškog projekta za razvoj Bugojna i cijele regije.

“Obaveza EPBiH je da formira radni tim, u kojem će biti predstavnici resornog federalnog ministarstva, SBK, i općina Bugojno, Donji Vakuf i Gornji Vakuf/Uskoplje, da bi se definirale smjernice za otvaranje ležišta i izgradnje Rudnika i TE Bugojno”, istakao je načelnik Ajkunić.

Način upravljanja ležištem bugojanskog neogenskog bazena utvrdit će Vlada Federacije BiH na osnovu rezultata istraživanja, koja će biti obavljena na tom području.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button