Liderstvo i menadžment

Otkrivamo vam tri zlatna pravila kako da uspješno posložite prioritete

Alisi u Zemlji čuda Lewisa Carrolla, Alisa je razgovarala sa Češirskim Mačkom:

 

“Bi li mi, molim te, rekao kako bih mogla izaći odavdje?”

“To u dobroj mjeri ovisi o tome kamo želiš stići”, reče joj Mačak.

“Nije mi baš bitno kamo”, reče Alisa.

“Onda nije važno kojim putem ideš”, uzvrati joj Mačak.

Ako vam je važno kojim putem vaš život ide, onda je najvažnija odluka koju možete donijeti ona kojom odlučujete što je za vas važno. Postoji više izvrsnih načina kako to možete učiniti, piše na svom blogu Michael Neill.

 

ABC prioriteti

Ovo je vjerojatno najčešći djelić mudrosti upravljanja vremenom kojeg možete čuti – posložite svoje ciljeve i zadaće po prioritetima u skladu s jednostavnim ABC sistemom “Moram, Trebao/la bih, Mogao/la bih”.

Ova je inačica malo je drukčija, zato što uzima u obzir posljedice:

A = ako to ne napravim, dogodit će se nešto loše

B = ako to napravim, dogodit će se nešto dobro

C = to bi bilo lijepo

 

Četiri kvadranta

Stephen R. Covey proslavio je pristup četiri kvadranta Rogera i Rebecce Merrill u izvrsnoj knjizi Sedam navika uspješnih ljudi. Ukratko rečeno, svaki cilj ili djelatnost mogu biti smješteni u jedan od četiri kvadranta:

1. Važno i hitno

2. Važno, ali nije hitno

3. Nije važno, ali hitno je

4. Nije ni važno, ni hitno

Ono što ovaj sistem čini drukčijim od jednostavnog ABCD sistem je razmjerna težina svakog kvadranta. Dok se s aktivnostima iz prvog kvadranta (Važno i hitno) svakako treba prvo pozabaviti, pravi zlatni rudnik nalazi se u drugom kvadrantu – naći način kako obaviti ono što je važno prije no što postane hitno.

 

Pravilo 80/20

Pravilo 80/20 utemeljeno je na anomaliji koju je prvi u 19. stoljeću otkrio ekonomist Vilfredo Pareto. Pareto je primijetio da kontrolu nad 80 posto bogatstva neke nacije ima 20 posto njenih stanovnika.

Jednom kad počnete tražiti, otkrit ćete da taj omjer vrijedi u mnogim drugim slučajevima. Upravljanje vremenom nije iznimka – 80 posto vaših smislenih rezultata dolazi od 20 posto napora koje ulažete.

Najjednostavniji način za primjenu pravila 80/20 na moje ciljeve i zadaće je ovo:

  1. a) napravite popis zadaća (ili ciljeva) – svega čega se možete dosjetiti da možete napraviti, a da bi vam moglo donijeti napredak u životu
  2. b) Podijelite broj svih stavki s brojem pet. To će biti vaš 80/20 broj. (Primjerice, ako imate 20 stavki na popisu, vaš 80/20 broj je 4. Ako ih imate 50, taj broj će biti 10.)
  3. c) Vaš 80/20 broj predstavlja najvažnijih 20 posto – ako bi se smjeli usredotočiti samo na toliko ciljeva i djelatnosti, koje biste odabrali, a koje odbacili?

Svi dosad navedeni sustavi korisni do trenutka kad vam je jasno što trebate činiti. Nakon toga, akcija vrijedi više od riječi.

 Izvor: Via positiva

savjetnikuspjeha.com

Povezani članci

Back to top button