Liderstvo i menadžmentU Fokusu

Otkrijte tajne porodica koje pobjeđuju

4 načina kako porodica može da razvije naviku hrabrosti

Anias Nin je jednom rekao: “Život se stiješnjava ili širi proporcijalno nečijoj hrabrosti.”

Imao sam priliku da prisustvujem porodičnom kampu prošle jeseni, događaj koji je postao neka vrsta tradicije za naše porodice. Odlazimo u planine Asheville, u Sjevernoj Karolini, gdje provodimo nekoliko dana i upoznajemo jedni druge i učimo jedni od drugih.

Svake godina na tom porodičnom kampovanju otkrijemo nešto novo. Prošle godine novina je bila penjanje na vrh jednog stuba, a izazov smo nazvali “skok vjere”.

Dakle, svako od nas je trebao da se uspenje na telefonski stub visine oko sedam i pol metara, širine oko dvadeset centimetara, zatim stoji na vrhu tog malog stuba, a zatim skoči otprilike tri metra unaprijed i uhvati se za uže.
A sad popričajmo o “skoku vjere”

Gledao sam moje dječake, kako se jedan za drugim penju na vrh stuba, stoje na vrhu njega, a zatim skoče. Toliko su inspirisali druge oko sebe, da su i moje kćerke uspjele da se popnu na vrh stuba.

A onda je došao red na tatu. Morao sam da se penjem. I tako uz podršku i ohrabrenje dječaka koji su mi govorili da se nastavim penjati ka vrhu, uspio sam. Ostao mi je još jedan korak do vrha.

Ovdje je dobro spomenuti da sam jednom čuo kako postoje samo dva straha s kojima se svi mi rađamo: strah od pada, i strah od glasnih zvukova. Svi ostali strahovi su stečeni, a ne urođeni.

Da, taj prirodni ljudski strah od pada me je stiskao upravo tada, a taj posljednji korak me je ubijao. Jednostavno se nisam mogao natjerati da učinim još taj zadnji korak i stanem na vrh tog malenog stuba.

Ipak, zahvaljujući mojoj brižnoj porodici koja me je cijelo vrijeme bodrila, uspeo sam i uradio taj završni korak, te stao vrh stuba.
Stajao sam tu nekoliko minuta i posmatrao lijepi planinski prizor, a zatim sam ugledao uže. Bilo je lako dohvatiti ga, jer je bilo udaljeno oko četiri i pol metra od vrha stuba.

Kada sam vidio da nemam alternativu nego da skočim i uhvatim to uže, skupio sam hrabrost i odlučio se na taj “skok vjere”.

Na sopstveno iznenađenje, uspio sam zgrabiti uže svojim znojavim rukama i držati ga. Ne kažem da bi to ponovo okušao, ali sam uspio.

Mnogo na svoje iznenađenje, zapravo sam zgrabio bar sa mojim znojave ruke i držali se! Ne kažem ja sam sve to željan da ga ponovo, ali sam to uradio.

Šta je cilj ove vježbe?

Ona je dizajnirana tako da nas izvuče iz ugodnosti našeg doma i iskuša našu hrabrost. Naša porodica je toga dana pokazala hrabrost. Bilo je to moćno i snažno iskustvo za djecu i za mene.

Kao porodica, moramo učiti kako da koristimo hrabrost. Moramo to ciljano raditi. Ali kako razviti ovu suštinsku naviku?

4 načina kako porodica može da razvije naviku hrabrosti

1.Slušajte. Jedan moj prijatelj je proučavao hrabrost neko vrijeme, i on mi je rekao da je prvi korak u postizanju navike hrabrosti – slušanje. Praksa slušanja je navika koja će vam omogućiti da iskoriste vašu hrabrost.

2. Krenite u akciju. Kineski filozof Lao Tzu je poznat po svojoj izreci u kojoj kaže da putovanje od hiljadu godina počinje sa jednim korakom. Jednostavno morate učiniti taj prvi korak! Morate skupiti hrabrosti da napravite taj skok. Morate proći kroz neke neprijatnosti da dobijete ono što želite u životu, kako za sebe tako i za svoju porodicu. Čineći taj prvi korak najbolji je način da se borite protiv straha, a kada to uradite vidjet ćete da će i vaša porodica slijediti vaš primjer, te početi njegovati naviku hrabrosti.

3.Prihvati svoj strah. Anksioznost je sasvim normalna pojava, ali ne smijete pasti pod njen utjecaj! Osjećaj anksioznosti dizajniran je da nas upozori na opasnost, ali isto tako nam može ukazati da smo baš tamo gde treba da budemo. Možete iskusiti nevjerovatno probijanje naprijed samo ako prigrlite vaš strah. Prolazak kroz strah je često jedina stvar koja razdvaja one koji su uspjeli od onih koji to nisu.

4. Proslavite. Nakon što prihvatite svoj strah i krenete u akciju, morate proslaviti svoj podvig skupa sa onima koji su vas ohrabrivali i inspirisali. Kao članovi jedne porodice, stalno jedni druge ohrabrujte, podržavajte i proslavljajte vaše uspjehe, sve dok hrabrost ne postane vaša životna navika.

Autor: Mark Timm
Izvor: marktimm.com
Akos.ba  

Povezani članci

Back to top button