Historija i tradicija

OTKRIĆE HISTORIČARA: Jedna od najpoznatijih ličnosti u historiji Španije bio je musliman

Istraga koju je provela Luis Isabel Álvarez de Toledo, vojvotkinja od Medine Sidonije, otkriva da začetnik njene loze nije rođen u Leónu, već da je možda bio arapski plaćenik koji se borio u trupama kralja Sancha

O životu Alfonsa Guzmana zvanog El Bueno (Dobri) zna se malo ili ništa. Čak ni njegovo porijeklo, mada se sve više pojavljuu istraživanja i miđljenja da je ta čuvena osoba iz španske historije bio Arapin. Zapravo, to je jedna od hipoteza koju je u svojim radovima branila Luisa Isabel Álvarez de Toledo, pokojna vojvotkinja od Medine Sidonije i autorica dva rada o tom historijskom heroju: „Guzmán dobri, između legende i historije“ i „Pogled prema histroriji“, u kojem pokušava rasvijetliti ličnost čija je biografija postala jedna od najpoznatijih u historiji Španije.

Zapravo, danas u toj zemlji skoro pa nema grada ili mjesta u kojem nema ulice ili trga nazvanog njemu u čast. U dokumentarcu pod naslovom „When the Moors Ruled Europe“, autorice Bettany Hughes, stoji da prvi dokument koji postoji o Guzmanu datira iz godine 1288. i pokazuje da je Alonso Pérez živio u Al Andalusu najmanje godinu dana ranije, da je tamo dobio farmu i dozvolu za izvoz 300 grmova pšenice „koje može donijeti s druge strane mora odakle je“.

Isto tako, naglašeno je da je u dokumentu iz 1287. godine kralj Guzmana nazvao „mojim vazalom“, što je ime koje se koristilo samo za strance. I, prema vojvotkinji De Toldeo, bilo je vrlo uobičajeno u to vrijeme da se muslimani udružuju s kršćanskim frakcijama kada su se one borile jedne protiv drugih. I dodaje kako je Guzmánova biografija “očišćena” u 16. stoljeću kako bi se izbrisalo njegovo etničko porijeklo.

Isabel Álvarez de Toledo napisala je kako je priča o utemeljitelju njene loze, u najmanju ruku, “oskudno dokumentirana” i kaže da ono što se o njemu zna potječe od dominikanca koji je pratio heroja na njegovu putu. „U klasičnoj tradiciji, za junaka se traži legendarno porijeklo, koje je prema nekima potjecalo od gotskog kralja Gundamara, a prema drugima od brata vojvode od Bretanje, neki tvde da je on bio obraćenik iz Valladolida, koji je prihvatio kršćanstvo kako bi zadovoljio svoju ljubav prema oružju.“

Alonso Perez de Guzman, je branio Tarifu od Maora u opsadi 1294. godine i tada je žrtvovao život svog sina da spasi grad. Za nagradu, kralj ga je nazvao El Bueno. Guzman El Bueno također je dobio prava na izlov tune što je omogućilo da se njegova porodica izuzetno obogati.

Titula vojvode od Medine Sidonije dodijeljena je njegovom potomku Juanu Alonsu Perezu de Guzmanu 1445. godine, a sedmi vojvoda je predvodio špansku armadu protiv britanske mornarice. Guzman El Bueno ima mitsko mjesto u španskoj historiji a njegova dalek rođaka u svoji ga radovima smješta u Algeciras gdje Alonso nudi svoje usluge kralju Aben Yucefu “za uobičajenu plaću”. Dakle, smatra ona, bio je arapski plaćenik i njegova je uloga mogla biti rezervirana za prikupljanje harača od Maora.(stav.ba)

akos.ba

Povezani članci