Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Oprez poljoprivrednici: Zaštitite voće i povrće od nepovoljnih vremenskih uslova

Oprez poljoprivrednici: Zaštitite voće i povrće od nepovoljnih vremenskih uslova

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske (RS) upozorili su da će narednih dana vremenski uslovi imati nepovoljan uticaj na poljoprivrednu proizvodnju, prije svega u oblasti voćarstva i povrtarstva.

Vlažan snijeg koji se očekuje u srijedu i četvrtak (19. i 20. aprila) može da prouzrokuje lomljenje prirasta ili cijelih stabala, kao i oštećenje protivgradne mreže ukoliko je postavljena.

Negativne, niske temperature mogu se očekivati u petak i subotu (21. i 22. aprila), što će usloviti pojavu mraza koji može dovesti do oštećenja cvjetova i zametnutih plodova, kao i mladih izdanaka.

Proizvođačima preporučuju provođenje svih neophodnih mjera s ciljem zaštite zasada i usjeva (stresanje vlažnog snijega sa prirasta, upotreba biostimulatora, zadimljavanje voćnjaka, prekrivanje usjeva folijom ili drugim prikladnim materijalom i slično).

I šefica Zavoda za voćarstvo u Poljoprivrednom institutu Nada Zavišić istakla je da se voćnaci trenutno nalaze u veoma osjetljivoj fazi, nakon perioda cvjetanja, kada su plodovi zametnuti te da su moguće štete ukoliko temperatura vaduha bude ispod -3 stepena Celzijusa.

Moguće posljedice zavise od više faktora, položaja voćnjaka, vrste zasada, faze ploda i temperature vazduha.

Ako temperatura bude od -3 do -5 stepeni Celzijusa moguće su veće štete i bit će teže i zaštiti voćnjake.

Ukoliko temperature budu do -3 stepena, moguće je preduzeti određene tretmane zaštite, koji mogu da povećaju otpornost voćke na niske temperature.

Međutim, te tretmane je trebalo obaviti još prošle sedmice.

tvsa.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top