Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Općina Novi Grad organizira besplatnu edukaciju: Povrtlarstvo – izvor novog biznisa

Općina Novi Grad organizira besplatnu edukaciju: Povrtlarstvo – izvor novog biznisa

Općina Novi Grad Sarajevo i ove godine organizira besplatnu edukaciju za građane iz oblasti povrtlarstva, pod nazivom „Povrtlarstvo-izvor novog biznisa”. Teoretski dio edukacije, koji se realizira u saradnji sa Poljoprivredno-prehrambenim fakultetom u Sarajevu održat će se u utorak, 22. i 29. marta, u prostorijama Općine Novi Grad sa početkom u 18 sati.

Predavanje će održati doc. dr. Lutvija Karić, profesorica za oblast povrtlarstva na navedenom fakultetu. Edukacija obuhvata: održavanje teoretske i praktične nastave, primjere dobre prakse, prezentovanje predavanja u elektronskom obliku, dodjelu certifikata i CD-ova polaznicima kursa.

Prisutnima će se obratiti i predstavnici firme Klas d.d. Sarajevo, jedne od vodećih proizvođača hrane u Bosni i Hercegovini i ponuditi mogućnosti otkupa povrća, voća i ostalih primarnih poljoprivrednih proizvoda od domaćih poljoprivrednih proizvođača.

Praktični dio edukacije o proizvodnji povrća na otvorenom obuhvatiće proizvodnju krastavaca kornišona, kao trenutno najprofitabinije povrtlarske proizvodnje u BiH, koja ima siguran otkup, po utvđenim pravilima i normativima tehnologije i otkupa, a potražnja za ovom kulturom je sve veća na svjetskom tržištu.

Pored navedenog, predavanja će obuhvatiti i proizvodnju krompira koji se može izvoziti u zemlje Evropske unije, odnosno mogućnost povećanja prinosa i kvaliteta krompira.

Na časovima plasteničke proizvodnje, polaznici će imati priliku saznati sve o klasičnim i modernim tehnološkim rješenjima u proizvodnji paprike, paradajza i krastavca, kao termofilnih kultura, te proizvodnji špinata i mladog luka u zimskom periodu u plasteniku bez grijanja.

U sklopu edukacije planiran je i obilazak klima komore na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu, gdje će se, između ostalog, polaznicima edukacije prokazati i proizvodnja rasada. Također, planiran je i obilazak grijanog plastenika u Hotonju, gdje se vrši proizvodnja rasada i povrća za tržište koje spada među ekonomski najprofitabilnije proizvodnje u oblasti povrtlarstva.

Praktični dio edukacije će se održati, u subotu, 2. aprila, na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu u Sarajevu i 9. aprila, na poljoprivrednom gazdinstvu u Hotonju, u 11 sati.

Građani koji su zainteresirani za edukaciju mogu se prijaviti do ponedjeljka, 21. marta 2016. godine (ponedeljak) putem prijavnog obrasca, koji mogu preuzeti sa zvanične web stranice Općine Novi Grad Sarajevo (obavještenja). Popunjeni prijavni obrazac dostaviti putem e-maila: [email protected]

Građani koji su već ispunili prijavne obrasce treba samo da potvde prisustvo na edukaciji putem e-maila ili telefona broj 033 291-253.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top