Uncategorized

Okrugli sto o “Banjalučkoj rezoluciji”: Svijest o pravu drugog i drugačijeg

“Banjalučka rezolucija u kontekstu bosanskohercegovačkih rezolucija” tema je okruglog stola koji je danas održan u prostorijama Medrese “Reis Ibrahim-ef. Maglajlić”, u organizaciji Muftijstva banjalučkog i Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka.

Godine 1941. oko 70 najuglednijih muslimana Banje Luke obratilo se političkom rukovodstvu, odnosno članovima Vlade tadašnje Nezavisne Države Hrvatske (NDH), pokušavajući spriječiti zločine, u prvom redu nad Srbima, Jevrejima i Romima, potpisujući danas historijski dokument, “Rezoluciju muslimana iz Banja Luke”, ili “Banjalučku rezoluciju”.

Muftija banjalučki Nusret-ef. Abdibegović kazao je da je Rezolucija civilizacijski čin hrabrosti Bošnjaka ovog grada u svrhu suživota i jednakosti.

09.jpg - Banja Luka - Okrugli sto o

– Želimo kazati da je Rezolucija banjalučkih muslimana bio glas istine i glas savjesti. On je bio otpor Bošnjaka antifašista, fašizmu i najezdi, i svih onih progona, logora koje donose plač i suze – kazao je muftija Abdibegović.

Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka, jedan od organizatora okruglog stola, izdao je i publikaciju naslovljenu “Muslimanske rezolucije, bošnjački odgovor na zločine u Drugom svjetskom ratu”.

– Ovo je 80. godišnjica rezolucija. Njima se štiti život, pravo na život Srba, Jevreja i Roma, čiji su životi bili ugroženi. U ovoj publikaciji imamo svih deset rezolucija koje su originalne, čije potpisnike imamo, kao i sadržaje tih rezolucija – istakao je dr. Ferid Dautović, direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka.

Jedan od izlagača bio je i hafiz dr. Elvir Duranović, viši naučni saradnik Instituta, koji se osvrnuo na važnost “Banjalučke rezolucije”.

– Prije tačno 80 godina, Bošnjaci Banje Luke u doba zla, nasilja i zločina nad nevinim stanovništvom, digli su glas protiv zla koje se činilo i proslijedili ministrima u Zagrebu, da bi se čuo njihov glas – kazao je hafiz Duranović.

Mr. Admir Blitović, profesor u Medresi “Reis Ibrahim-ef. Maglajlić”, podsjetio je da je centralnu ulogu u potpisivanju “Banjalučke rezolucije” odigrala je banjalučka ulema, koja je bila jedinstvena u svojoj misiji.

– Među najvećim brojem potpisnika Banjalučke rezolucije nalazi se ulema, potom advokati, doktori, privrednici, zanatlije. Zanimljivo je da su među ulemom, najbrojniji potpisnici hafizi, čija se riječ cijenila i poštovala – kazao je on.

Rezolucija je također potvrdila zavidan nivo svijesti, društvenu razinu o poštivanju drugog i drugačijeg, te njegovo pravo na život i slobodu.

(Maid Dizdarević/ Preporod.info)

Povezani članci

Back to top button