Vijesti iz zemlje

Okrugli sto i izložba “Tri decenije nezavisnosti BiH“: Istina se ne može pogaziti, treba je poštovati zarad dobrobiti svih

- BiH danas, 30 godina nakon proglašenja nezavisnosti, sasvim sigurno je mnogo stabilnija i jača nego što je bila u vrijeme proglašenja nezavisnosti, poručio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović

U okviru obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu su u organizaciji Arhiva Federacije BiH održani okrugli sto i izložba pod nazivom “Tri decenije nezavisnosti BiH“, javlja Anadolu Agency (AA).

Okrugli sto održan je u Multimedijalnom centru Kovači – Fond Memorijala u Sarajevu, a učestvovali su članovi ratnog Predsjedništva RBiH Ejup Ganić, Mirko Pejanović i Tatjana Ljujić-Mijatović, predsjednik Skupštine RBiH Miro Lazović i aktuelni član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

U obraćanju novinarima prije početka manifestacije Džaferović je čestitao i zahvalio organizatoru ovog važnog skupa i izložbe.

“Istovremeno sa odbranom Bosne i Hercegovine, počev od njene nezavisnosti, odbrane od agresije i izgradnje postdejtonske BiH, išao je i napad na istinu o svemu što se dešavalo ovdje i u regiji i vrlo je važno da je Arhiv Federacije BiH u sklopu obilježavanja 30 godina od nezavisnosti BiH organizirao ovu izložbu da se zorno pisanom riječju i dokumentima pokaže šta je stvarno bilo prije, za vrijeme i poslije referenduma i proglašenja nezavisnosti BiH. Bosni i Hercegovini ne treba ništa manje, a ni više od istine“, kazao je Džaferović.

Ističući kako se istina nikada nije dala pogaziti, Džaferović je naglasio da je i ova manifestacija u Sarajevu dokaz da istinu nije moguće pogaziti ili zaobići, već da se ona mora poštovati zarad interesa svih u Bosni i Hercegovini.

“Bosna i Hercegovina danas, 30 godina nakon proglašenja nezavisnosti, sasvim sigurno je mnogo stabilnija i jača nego što je bila u to vrijeme i u vrijeme prijema u Ujedinjene nacije. Danas je BiH snažnija i jača, a mnogo su slabije snage koje su atakovale na BiH, a koje, nažalost, i danas postoje. Ovo samo po sebi govori da Bosna i Hercegovina ide naprijed. Ona ima svoju perspektivu i tako će biti do sudnjeg dana“, rekao je Džaferović.

Prisutnima su se u svojstvu uvodničara obratili direktor Arhiva Federacije BiH Hajrudin Ćuprija, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i član Predsjedništva BiH Džaferović.

Ćuprija je u ime organizatora kazao da je Dan nezavisnosti BiH jedan od najvažnijih datuma u novijoj historiji BiH i da zaslužuje da bude obilježen na adekvatan način. On je predstavio aktivnosti Arhiva Federacije BiH, kao i današnju izložbu.

“Naša izložba ‘Tri decenije nezavisnosti BiH’ sadrži više od 200 novinskih članaka iz fundusa našeg arhiva, ‘Oslobođenja’, ‘Borbe’, Službenog lista, ‘Politike’ i ‘Nove Bosne’. Sada ću vam citirati neke od naslova tih novinskih članaka koji su i danas nakon 30 godina aktuelni i sa snažnim porukama. ‘Moramo da živimo zajedno’, ‘Najava nove republike’, ‘Samo sila može dijeliti Bosnu’, ‘Podjelom BiH svi su manjina’, ‘BiH bila i ostaće suverena’, ‘Jednačina s tri nepoznate’, ‘Sada do nas’, ‘Demokratska i građanska republika’, ‘Građani za nezavisnu BiH’ i ‘Presudni dan za BiH’“, rekao je Ćuprija.

Gradonačelnica Karić je podsjetila da su u BiH branjene najveće civilizacijske vrijednosti, kako Sarajeva, tako i cijele BiH i Evrope.

Ona je iskoristila priliku da čestita građanima BiH Dan nezavisnosti koji se obilježava 1. marta na dan kada je na referendumu izglasana odluka o proglašenju i obnovi nezavisnosti BiH.

“To je dan kada srca Bosanaca i Hercegovaca kucaju brže i ponosnije. Naša domovina na svakom pedlju prebogata je dragocjenim znamenitostima i prirodnim ljepotama, ali je još ljepša i privlačnija kada je u jednoj slici, dahu i pogledu i kada je osjetimo cijelu od mora do Save, od Une do Drine. Naša dužnost je da gradimo bliske veze, zajedništvo i prijateljstvo, da gradimo mostove saradnje, da pokazujemo razumijevanje i čuvamo bogatstvo različitosti. Trebamo stalno razgovarati i pronalaziti načine kako bi se svi u našoj domovini osjećali ravnopravnim i slobodnim“, poručila je Karić.

Također je kazala da je na sceni nova generacija mladih ljudi koji žele moderniju i demokratičniju Bosnu i Hercegovinu te je poručila da niko nema pravo oduzimati budućnost tim generacijama koje stasavaju i dolaze.

“Borba za suverenu, nezavisnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu je borba za civilizacijske vrijednosti, vrijednosti za koje su se naši očevi, braća, muževi i djedovi izborili prije 30 godina. Danas su te vrijednosti u opasnosti, a neprijatelj je isti, nacionalizam koji razjeda tkivo ove zemlje i prijeti da uništi državu kao najvažnije što imamo“, kazala je Karić i dodala da je bosanskohercegovački duh svih “naših naroda neuništiv i da u to nema sumnje“.

Prisutnima se obratio i Džaferović koji je istakao da su ideali onih koji su se izborili na nezavisnost države ostali isti, a da su građani na referendumu položili ispit koji nije imao popravnog roka.

“U odgovoru na pitanje koje je odredilo našu političku sudbinu, svaki je glas bio važan. I danas je svaki glas važan. Borimo se da svaki glas bude i jednako vrijedan. Ravnopravnost je fundamentalna vrijednost od koje nismo odustali i koja je sada preporučena i zaštićena međunarodnim presudama. Međunarodnopravne norme poštovali smo u periodu raspisivanja referenduma, poštovali smo ih čak i u brutalnom ratu, poštujemo ih i danas i njima se rukovodimo“, naglasio je Džaferović.

Podsjetivši kako je agresija na BiH okončana Daytonskim mirovnim sporazumom koji nije bio pravedan, ali je bio bolji od nastavka rata. Naglasivši da je i danas, za sve ljude u BiH, za sve narode i građane i svaki dio Bosne i Hercegovine, bolje da se pridržava postojećeg sistema koji uključuje Daytonski mirovni sporazum i reforme koje su konsenzusom postignute proteklih 27 godina, nego da se ide putem destabilizacije.

Džaferović je istakao da je BiH odabrala put integracije u Evropsku uniju i NATO i da je to spor put, ali da se uspjehom može smatrati i to što se nije skrenulo s njega.

“Ono što nije prošlo 1992. godine, nije prošlo ni 1995., neće ni 2022. godine. Mi nikada nismo imali dileme, ovog puta nema ih ni međunarodna zajednica. To se vidi iz izjava svih relevantnih političkih ličnosti, ali i u izvještavanju relevantnih međunarodnih medija o BiH“, rekao je Džaferović i dodao da BiH ide dalje u ostvarenju ideala slobode, demokratije i prosperiteta za sve jer u Bosni i Hercegovini ničeg nije previše, ali jeste i može biti dovoljno za siguran i prosperitetan život svih njenih građana.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button