Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Održana promocija knjige „Nedžmettin Erbakan“

Održana promocija knjige „Nedžmettin Erbakan“

Svi ljudi žive ovozemaljski život, a samo neki od nas tom životu daju smisao. Nema nikakve sumnje da je, rahmetli Erbakan, jedan od onih rijetkih koji su životu dali smisao.

U izdanju Balkanskog centra za analizu i studije, izašao je prijevod knjige autora Abdulkadira Madžita “Nedžmettin Erbakan – život, djelo, ideja”, a promocija spomenutog djela održana je u Sarajevu dana 26. februara 2019.

Spomen na velikana Turske

U organizaciji Gazi Husrev-begove biblioteke i Balkanskog centra za analizu i studije Balans, u punoj Velikoj sali Biblioteke, održana je promocija knjige „Nedžmetin Erbakan: život, djelo, ideja“, profesora dr. Abdulkadira Madžita. Publikaciju je na bosanski jezik preveo dr. Sedad Bešlija, koji je ujedno bio jedan od promotora. Pored dr. Bešlije, ovom prilikom su o knjizi govorili i dr. Harun Karčić, gost iz Njemačke Murat Ileri, te sam autor. Erbakanov politički put je pun izazova i prepreka, uspjeha. S tim u vezi, ovaj značajan prijevod bosanskohercegovačkog historičara dr. Sedada Bešlije predstavlja napor da se naša javnost po prvi put upozna sa detaljnijim pregledom i analizom života, djela i ideje Nedžmettina Erbakana, iz koje, sasvim sigurno, svaki čitalac može pročitati lidersku poruku.

Prisutne je na samom početku pozdravio izaslanik ambasadora Republike Turske gospodin Šahin, nakon čega su uslijedila nadahnjujuća izlaganja promotra.

Historičar Sedad Bešlija, koji se u svom izlaganju osvrnuo na značaj poznavanja djela, života i ideje velikana Nedžmetina Erbakana „Prije svega, kao bosanski muhadžir u Turskoj, imao sam potrebu da se ovim činom zahvalim ljudima, koji su na čelu s Erbakanom, pomogli bosanskohercegovačkim izbjeglicama. Odlučili smo da prevedemo ovu knjigu, da bi naša javnost čim prije bila upoznata s idejom ovog velikana. Sadržaj ove knjige je od ključnog značaja  za status muslimana, i da eventualno poprave svoje stanje, a u knjizi se govori o tri najveća problema muslimana današnjice: redukcionističko shvatanje, kritizerstvo bez ponude rješenja, i odsustvo džihada. Nudi se konstruktivna kritika ali i rješenja. Treći razlog jeste Erbakanovo vizionarstvo. Smatram i da sve bosanskohercegovačke patriote trebaju znati o djelu ovog velikana“

Ovom prilikom je premijerno prikazana video produkcija, koja jasno ukazuje na značaj Erbakana za Bosnu i Hercegovinu, i na nužnost poznavanja njegovog djelovanja.

Promotori su dalje podsjetili da je Erbakan političar koji je tokom devedesetih godina prošlog stoljeća pokrenuo val nade u novu tursku, ali i globalnu muslimansku stvarnost, nasuprot vojnih udara i autoritativnog vojnog aparata koji je u sjeni djelovao destruktivno po tursko društvo u cjelini. Također, kazano je kako je Erbakan pokrenuo proces promjena unutar društva, te da to nadilazi okvire političkog aktivizma i površne participacije u vlasti.

Za Akos.ba: Rabija Arifović

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top