Kulinarstvo

‘Odokativno’ sistem u kuhinji: Kako uspješno izvagati bez vage?

Svi smo se bar jednom našli u situaciji da nemamo vagu ili da je jednostavno pokvarena, a moramo hitno napraviti nešto za goste i, naravno, trebamo tačnu mjeru. Pogledajte ovu tabelu kako da mjerite bez vage.

Radi se o težini u odnosu na zapreminu – kašike, čaše, sudovi i grami. Ova tabela može biti i od koristi onim mladim domaćicama, koje žele da nauče kako se to kuha “odokativno”.

Brašno:
1 ravna kašika – 8 gr
1 puna kašika – 25 gr
Posuda od 2,5 dcl – 130-150 gr

Griz:
1 ravna kašika – 10 gr
1 puna kašika – 22 gr
Posuda od 2,5 dcl – 170 gr

Riža:
1 puna kašika – 30 gr

Šećer:
1 ravna kašika – 12,5 gr
1 puna kašika – 25 gr

Maslac (u čvrstom stanju):
1 ravna kašika – 12 gr

Mlijeko ili voda:
1 kašika – 17 gr
1 vinska čaša – 100 gr
1 čaša za vodu – 200 gr
Posuda od 2,5 dcl – 250 gr

Namirnice.ba