Vijesti iz zemlje

Odličan potez Medžlisa: Otvoren mesdžid u Domu penzionera u Tuzli

Upriličeno svečano otvorenje mesdžida za korisnike Doma penzionera Tuzla

U prostorijama Doma penzionera Tuzla upriličena je svečanost povodom otvaranja mesdžida za korisnike ove ustanove.

Svečanosti su prisustvovali glavni imam Medžlisa Tuzla, hafiz Ahmed-ef. Huskanović, predsjednik Medžlisa Tuzla Hasan-ef. Spahić, Esmir-ef. Hasanović, predstavnice Asocijacije žena MIZ Tuzla, predstavnici Gradske uprave, menadžmenta Doma kao i korisnici ove ustanove. Glavni imam, hafiz Ahmed-ef. Huskanović izrazio je svoju radost zbog otvaranja mesdžida u Domu penzionera jer mesdžid koji je otvoren je jedan korak naprijed u realizaciji aktivnosti koje Medžlis Tuzla, kroz aktivnosti Asocijacija žena, realizira već nekoliko godina u ovoj ustanovi.

-I mi smo sretni kada su sretni korisnici Doma koji žele klanjati, učiti i čitati o islami i nadam se da će u skorije vrijeme i naše drage komšije katolici i pravoslavci imati jednu ovakvu mogućnost –dodao je Huskanović.

-Već dugo vremena postoji potreba da našim korisnicima obezbjedimo i adekvatnu duhovnu skrb. Nakon razgovora sa muftijom Vahid-ef. Fazlovićem ideja o otvaranju mesdžida u našoj ustanovi je i realizovana, kazao je između ostalog direktor Doma penzionera, Mirsad Bakalović. Bakalović se zahvalio Gradskoj upravi koja je podržala ovaj projekata a posebno se zahvalio Islamskoj zajednici u Tuzli. Ovom prilikom Esmir-ef. Hasanović je ukazao na značaj brige o starima, pomenuvši hadis koji govori o tome da nije od nas ko ne poštuje naše starije i ko nije milostiv našim mladim. (Tirmizi i Ahmed, predaju potvrdio Albani). Hasnović se istakao da će u prostorijama mesdžida korisnici Doma penzionera jednom sedmično imati priliku da se druže kroz namaze, predavanja, učenje arapskog pisma i učenje Kur’ana. Korisnici Doma nisu krili svoju radost što će njihovi penzionerski dani sad biti uljepšani aktivnostima koje će se realizovati u ovom mesdžidu.

Nakon zajedničkog podne namaza upriličena je zakuska na kojoj su se gosti družili i razgovarali sa korisnicima Doma.

preporod.com

Povezani članci

Back to top button