Uncategorized

Obilježen Dan šehida na Kapiji u Tuzli: Imali su hrabrost stati na branik domovine

- Poslije Kapije, delegacija medžlisa predvođena glavnim imamom hafizom Ahmed ef. Huskanovićem obići će i Aleju mladosti na Slanoj Banji, spomen-obilježje pripadnica Armije RBiH i šehidskog mezarja na Golom Brijegu

Učenjem Fatihe ispred spomen-obilježja na tuzlanskoj Kapiji gdje je 25. maja 1995. godine od granate ispaljene sa položaja Vojske RS na planini Ozren ubijena tuzlanska mladost, počelo je obilježavanje Dana šehida na području Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, javlja Anadolu Agency (AA).

Poslije Kapije, delegacija medžlisa predvođena glavnim imamom hafizom Ahmed ef. Huskanovićem obići će i Aleju mladosti na Slanoj Banji, spomen-obilježje pripadnica Armije RBiH i šehidskog mezarja na Golom Brijegu.

“Najteže je govoriti od svih datuma na koji se vraćamo, obilježavamo i podsjećamo. Jako je teško govoriti na Dan šehida, da bogdom možemo, što kažu, svi zašutjeti, dobro se zamisliti nad tim što čovjek može nanijeti čovjeku. Danas smo ponosni na sve one koji su imali hrabrosti, svi su oni mogli odavde otići i pobjeći, izbjeći, ali imali su hrabrosti stati na branik naše domovine. Danas ne bismo bili ovdje da nije bilo njih”, kaže Huskanović.

Širom Tuzle, ali i cijele BiH obilaze se šehitluci.

“Nesagledive su tuge i bol roditelja i porodica šehida i na ovaj dan oni bi trebali pričati, a mi bismo trebali šutjeti. Ovo je naš skromni način da se prisjetimo na Kapiji i na Banji, jer su to povezana mjesta ljudi koji su ovdje izginuli, a zatim ćemo na Golom Brijegu na šehidskom mezarju pročiti Jasin, proučiti tevhid i predate hatmu za šehide Tuzle”, kaže Huskanović.

On na kraju upozorava na trenutne pokušaje da se neke stvari iz prošlosti promijene.

“Vremenom čini mi se da nama neko pokušava podmetnuti ili nametnuti pitanje zašto su oni, i mi bismo svi voljeli da niko nije imao razloga da gine, ali podsjećamo ih odgovorom na pitanje jednog: ‘Da li bi ti ponovo išao u rat’, a on kaže: ‘Ja i prošli put nisam nigdje išao, bio sam pred svojom kućom, a drugi su došli i ja sam to morao braniti’. Obaveza je i dug braniti sebe i svoju porodicu, svoju domovinu i molimo da na ovaj dan Allah dž.š. našim šehidima podari široka dženetska boravišta, a nama da budemo pametni i hrabriji nego što danas jesmo”, završava Huskanović.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button