Književni kutak

Obilježavanje godišnjice zločina: Promovisane knjige o genocidu u Srebrenici

U okviru obilježavanja 23. godišnjice nad Bošnjacima “SZ UN-a Srebrenica” iz jula 1995. godine, u Kulturnom centru Srebrenica danas je promovisano nekoliko knjiga čija je tematika genocid u ovom gradu, javlja Anadolu Agency (AA).

Knjiga “Vrijeme bez kazaljki” autorice Ramzije Kanurić – Oraščanin govori o ratu u Srebrenici i svjedočenjima preživjelih Srebreničana kao što su Nedžad Avdić, Saliha Osmanović, Hajra Čatić…

“Hodajući stazama kojim su hodili naši djedovi, očevi, braća, sestre, naši Bošnjaci, još uvijek odzvanja plač djeteta. Stradanje mog naroda me nagnalo da se prihvatim pera, bilježim priče i svjedočenja i zbog toga je moje dugogodišnje istraživanje bilo bolno, duša mi je plakala, a srce jecalo. Ja nisam iz Podrinja, ali Srebrenicu osjećam kao svoj grad”, rekla je Kanurić – Oraščanin, koja je rodom iz Jezerskog kod Bosanske Krupe.

Ona je do sada objavila knjige “Pokošeni ljiljani bijeli”, “Slavni gazija bužimski” i “Vrijeme bez kazaljki”.

Esnefa Muhić – Smajlović je iz Srebrenice i napisala je knjigu naziva “Život prije i poslije Srebrenice”. Knjiga je autobiografsko djelo, u kojoj je predstavljeno autentično svjedočenje, te time predstavlja i značajan istorijski dokument.

 “Moja knjiga se sastoji iz tri dijela. U Srebrenici sam izgubila preko pedeset članova svoje porodice. Knjiga je moje istinito svjedočenje o genocidu u Srebrenici. Kada se spomene Srebrenica obično svi pomislimo na smrt, na  bol i jauk. Htjela sam nekako mojom knjigom da razbijem tu težinu”, rekla je Esnefa Smajlović-Muhić, autorica knjige.

Mirsad Mustafić je pisac iz Srebrenice koji je do sada napisao četrnaest knjiga. Posljednji roman nosi naziv “Svi smo mi iz Srebrenice”.

“Sam naslov je intrigantan. Svi oni koji pročitaju vidjeće da je naslov izvučen iz konteksta, iz rečenice jednog od glavnih likova knjige koji je iz Krajine. Tako da je ovo knjiga ne samo o Srebrenici. Mene rane moga roda bole i pišući romane želim da budem prepreka zaboravu. Moji romani nose i notu ljubavi, jer nema poziva na osvetu. Srebrenica je osuđena na život, i tako joj valja dalje živjeti”, kaže Mustafić.

Niz promocija knjiga, poema, dokumentarnih filmova i svjedočenja preživjelih biće upriličen i tokom “Marša mira 2018”. Pored toga, na “Maršu mira” koji je krenuo jutros će učestvovati i djeca iz Srebrenice s prigodnim programom.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button