Vijesti iz zemlje

Obilježavanje bajrama u Srebreniku

Jedan od najvećih muslimanskih praznika, kurban bajram, danas je svečano obilježen i u Srebreniku.

Centralna bajramska svečanost održana je u Gradskoj džamiji u Srebreniku, koju je predvodio imam gradske džamije, a u prisustvu velikog broja vjernika, bajram-namaz je klanjan i u preostalih 40 džamija na području srebreničke općine.

Program obilježavanja

Islam naglašva vrijednost žrtve, za opće dobro, za zajednicu. Žrtva nosi univerzalnu poruku o davanju, a ne uzimanju, podsjetili su se danas i vjernici u Srebreniku. Naime, praznik je u lijepom ozračju dočekan na ovome području. Svečano je bilo u svim džematima koji pripadaju Medžlisu Islamske zajednice Srebrenik. Svi imami Medžlisa Islamske zajednice Srebrenik istakli su da je kurban bajram jedan od najvećih praznika za sve muslimane, da je poseban osjećaj doživjeti Bajram sa svojim najbližim, u svojoj domovini.

Glavni imam medžlisa Islamske zajednice Srebrenik Refik ef. Hodžić navodi kako je program obilježavanja kurban bajrama u Srebreniku, već tradicionalno, bogat i raznovrstan.

„Bajram je nešto što musliman nosi u sebi, u svojoj duši. Bajram je nešto što spaja ljude, i to smo osjetili jutros prilikom klanjanja bajram namaza u našim džematima. Poslije klanjanja bajram namaza, uslijedilo je bajramsko čestitanja, i to je prisnost na djelu. Mi ćemo imati niz aktivnosti, neke od njih su protokolarne prirode. Kao predstavnici medžlisa, imat ćemo nekoliko prijema, što je naša tradicija. Drugi dan bajrama imat ćemo prijem za naše imame, za penzionisane imame, za čanove Izvršnog odbora, ali i za predstavnike vlasti, a sve to uz kahvu i bajramske kolače. Također, za našu omladinu smo pripremili druženje i turnir u stolnom tenisu. Treći dan bajrama bit će upriličen koncert ilahija i kasida, i ovom prilikom pozivam sve koji su u prilici da nam se pridruže, da na ovome koncertu podijelimo radost bajrama.“

Iz Srebrenika upućuju najiskrenije čestitke, uz želju da Allah pomogne da istrajemo na putu pravde i istine, i da sačuvamo duhovne i materijalne vrijednosti naše vjere, kulture i tradicije.

Za Akos.ba: Rabija Arifović

Povezani članci

Back to top button