Kolumne i intervjui

Prvi put do sada: Sutra bajramsko druženje za turiste na Ilidži

Turizam je jedna od najbrže rastućih grana privrede u Bosni i Hercegovini. Broj turista se stalno povećava što pokazuju i statističke brojke relevantnih institucija.

Naime, u junu 2019. godine Bosnu i Hercegovinu je posjetilo 179.103 stranih turista, što je 24,6% više nego u junu 2018. godine, a koji su ostvarili 349.594 noćenja odnosno 22,6% više nego u junu prošle godine. Najbrojniji strani turisti su državljani Saudijske Arabije kojih je, od ukupnog broja turista, bilo 12,2%.

Ove ljetne sezone postoje i redovne avionske linije Sarajevo – Rijad, a među njima je i linija koju drži bosanskohercegovačka avio kompanija Flybosnia, što predstavlja jedan od razloga povećanja broja saudijskih turista u Bosni i Hercegovini.

Ove godine će se po prvi put održati i jedan događaj koji predstavlja novinu u turističkoj ponudi naše zemlje. Naime, sutra će se u Hotelu Malak Regency na Ilidži održati bajramsko druženje za arapske turiste. Tako će onima koji su daleko od svojih domova i porodica biti omogućeno da se druže i zajedno dijele radost bajramskih blagdana.

To je bio povod za razgovor sa gospođom Linom Alnemary, predstavnicom turističke kompanije “Joker trips” iz Istanbula koja je organizator ovog bajramskog druženja.

Lina Alnemary je mlada uspješna poslovna žena iz Džede, Saudijska Arabija, koja vodi turističku agenciju u Istanbulu koja se bavi turističkim aranžmanima u Turskoj, na Balkanu i Zemljama zaljeva. Lina je magistrirala marketing u Sjedinjenim Američkim Državama, radila je u nekoliko velikih saudijskih kompanija a već neko vrijeme vodi svoj biznis. Proputovala je Europom, Azijom, Sjevernom i Južnom Amerikom. Ima iskustva u organizaciji i realizaciji velikih okupljanja poput “Genadrija” u Džedi gdje se već 12 godina okupljaju hiljade porodica iz svih dijelova Saudijske Arabije s ciljem međusobnog upoznavanja i razmjene kulture i običaja. Taj događaj je najveći godišnji kulturni događaj u Saudijskoj Arabiji.

Za Akos.ba je ekskluzivno najavila sutrašnji događaj “O Bosni se vani govori samo u kontekstu rata. To se mora promijeniti. Imate tako divna mjesta, rijeke, planine, pejzaže. Bosna je prelijepa zemlja, njen potencijal se treba i mora bolje iskorisiti. Ono što sam ja primijetila u vezi turista, posebno iz arapskih zemalja, jeste da im u okviru turističke ponude treba ponuditi neke porodične sadržaje a posebno za blagdane. Vođeni tom idejom, odlučili smo da organizujemo bajramsku svečanost gdje smo naišli na odobravanje turista koje smo kontaktirali i već se dobar broj njih prijavio za učešće.”

Prema njenim riječima, Bosna i Hercegovina ima veliki potencijal za strane investicije uz konstataciju da bi trebalo poraditi na efikasnosti propisa o otvaranju firmi i olakšavanju procesa stranih investicija. Kaže da u Turskoj za maksimum dvije sedmice možete pokrenuti posao i pribaviti sve potrebne dozvole za nesmetano obavljanje poslovnih aktivnosti.

Njena porodica već ima nekretnine u Sarajevu i imaju ambiciozne planove na razvoju poslova turizima i dovođenje novih investitora u Bosnu i Hercegovinu.

Bajramsko druženje za strane turiste će biti održano sutra od 19 sati u Hotelu Malak na Ilidži.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button