Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Obilježan Međunarodni dan Bošnjaka: Bošnjaci u Makedoniji imaju viševjekovni kontinuitet

Obilježan Međunarodni dan Bošnjaka: Bošnjaci u Makedoniji imaju viševjekovni kontinuitet

Prema popisu stanovništa iz 2002 godine u Republici Makedoniji živi 17.018 Bošnjaka ili 0,84 posto od ukupnog stanovništva Makedonije

  U prisustvu predstavika državnog vrha Republike Makedonije, predvođenog predsjednikom Gjorgeom Ivanovim, premijerom Emilom Dimitrievim, predsjednikom Skupštine Trajkom Veljanovskim, ministrima u Vladi, predstavnicima političkih stranaka, nevladinih organizacija kao i mnogobrojnih građana različne etničke pripadnosti sinoć je u Skoplju obilježen Međunarodni dan Bošnjaka, 28 septembar, javlja Anadolu Agency (AA).

Organizator sinoćnjeg svečanog skupa bilo je Udruženje Bošnjaka Makedonije Avaz, u čije se ime prisutnima obratio Zećir Ramčilović. On je u svom govoru pozdravio prisutne čestitajući im Međunarodni dan Bošnjaka, navodeći da je minulih godina, zahvaljujući izmjenama Zakona o praznicima u Republici Makedoniji, 28. septembar proglašen za Međunarodni dan Bošnjaka kao praznik bošnjačkog naroda u ovoj zemlji.

“Bošnjaci u Makedoniji imaju viševjekovni kontinuitet i uvijek su bili progresivni elemenat u borbi za formiranje slobodne i nezavisne makedonske države, kada je to bilo potrebno, a svojim angažmanom često i nosioci u različnim oblastima društvenog življenja i razvoja države”, rekao je Ramčilović.

On je kazao da je ovo dan kada se treba prisjetiti prošlosti, ali sagledati i sadašnjost, da bi mogli pisati budućnost. Dodao je da Bošnjaci i Makedonci imaju sličnu prošlost najčešće u borbi za jednakost i slobodu, za svoj identitet i državu.

Ramčilović se osvrnuo i na momentalnu političku situaciju u Makedoniji i regiji, navodeći da se politička kriza u Makedoniji mora riješiti institucionalnim putem.

“Prošla su vremena državnih udara, nezakonskih i neustavnih referenduma i sticanja legitimiteta bez izbora. Ni u Turskoj, ni u Bosni i Hercegovini, a ni u Makedoniji nisu mogući takvi scenariji. U ovo vrijeme podjela, Bošnjaci znaju kako da budu ujedinjeni, i zato koristim ovu priliku da pozovem na jedinstvo i na državotvorno razmišljanje”, poručio je Ramčilović.

U okviru svečanosti, dodijeljene su zahvalnice i nagrade Almini Alilović, studentici iz Skoplja, i Dautu Mujoviću, šoferu autobusa jedne skopske privatne kompanije, za pokazanu humanost za vrijeme poplava koje su nedavno zadesile Skoplje i skopski region. Nagrade je uručio predsjednik Udruženja Bošnjaka “Avaz” Sead Kočan.

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana Bošnjaka, u organizaciji Bošnjačke kulturne zajednice u Makedoniji, održana je svečena akademija i promocija knjige “Enciklopedija sandžačke književnosti” autora Jahje Fehratovića iz Novog Pazara.

Predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice u Makedoniji Džemil Bektović je istakao da ova kulturna organizacija peti put zaredom organizira kulturni događaj povodom Dana Bošnjaka.

“Za nas je ovo veliki datum, datum kada smo vratili pravo na našu historiju, kulturu i naš identitet. Smatramo da je najbolje promovisanje Bošnjaka i bosanskog jezika niz kulturu i knjige koje su pisali naši autori”, izjavio je Bektović.

Prema popisu stanovništa iz 2002 godine u Republici Makedoniji živi 17.018 Bošnjaka ili 0,84 posto od ukupnog stanovništva Makedonije.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top