Vijesti iz zemlje

Novi Travnik: Plakati podrške Dariju Kordiću postavljeni na kuću ubijenog Bošnjaka

Grafiti podrške ratnom zločincu Dariu Kordiću i plakati dobrodošlice na ulicama Novog Travnika bili su iritirajući i mi smo tražili reakciju policije, kazao je Refik Lendo načelnik Općine Novi Travnik za bh. novinsku agenciju Patria.

– Krajnje negativan stav imam prema tome. Pisali su grafite po igralištima, posebno što su stavili taj plakat na kuću jednog ubijenog Bošnjaka. Mi smo tražili reagovanje policije, oni su napravili izvještaj. Takvi plakati u Novom Travniku nisu dobrodošli. Bili su postavljeni na ulaz u grad, na stadion, sad su skinuti, ali je moguće da to bude postavljeno ponovo – kazao je Lendo za NAP.

U saopćenju koje su uputili iz Općine Novi Travnik navodi se da su 17.05.2014. godine na gradskom nogometnom stadionu ispisani grafiti neprimjerenog sadržaja koji vrijeđaju jedan narod, a to je nedopustivo.

– Isto tako vrijeđa me i činjenica da ovakva ponašanja nisu izazvala bilo kakvu reakciju od predstavnika PS Novi Travnik kao i Uprave NK ,,Novi Travnik”. Nedopustivo je tolerisati vandalizam, nacionalističke ispade i širenje mržnje – naveo je Lendo u svom reagovanju.

Lendo je kazao da izostanak osude ovakvih pojava, u suprotnom, može značiti podršku. Inače, plakati su postavljeni uoči izlaska Daria Kordića iz zatvora nakon dvije trećine odslužene kazne, javlja NAP.

 

Akos.bA

Povezani članci

Back to top button