Vijesti iz zemlje

Obilježavanje 29. godišnjice zločina nad bošnjačkim stanovništvom Viteza

Obilježavanje 29. godišnjice zločina Hrvatskog vijeća odbrane nad bošnjačkim stanovništvom Ahmića, Donje Večeriske i drugih mjesta općine Vitez, provodi se pod sloganom „Tragamo za istinom i gradimo suživot“ i počelo je konferencijom za medije 5. aprila. Centralni program obilježavanja godišnjice bit će upriličen 16. aprila.

Kako je kazao Mahir-ef. Husić, imam džemata Ahmići, programom koji se tradicionalno organizuje šalju poruku da se nije i nikada neće zaboraviti ono što se desilo u Ahmićima.

– Iako smo bili u prilikama pandemije COVID-19, nismo prekidali obilježavanje. Nakon što su ublažene mjere, u mogućnosti smo da organizujemo bogatiji program. Ovogodišnje obilježavanje smo počeli konferencijom za medije, a naredni sadržaj će biti džuma-namaz u Ahmićima, 8. aprila, a koju će predvoditi muftija travnički Ahmed-ef. Adilović. Nakon džuma-namaza zakazan je performans koji će izvesti učenici obdaništa „Rejjan“ koje se nalazi u okviru Medžlisa Islamske zajednice Vitez te će biti upriličen čas historije za učenike osnovnih škola. Nakon toga, 10. aprila je planirano nekoliko sportskih događaja – kazao je.

U srijedu, 13. aprila, planirana je tribina „Od berlinske do dejtonske Bosne i Hercegovine“, a na tribini će biti upriličena promocija filma 25 Missing. Program za žene, u organizaciji Odjela za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Vitez, predviđen je za 14. april, a nakon toga, 15. aprila će biti upriličen tradicionalni mevludski program, a ovom prilikom će se obratiti i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Travnik Salih-ef. Indžić.

– Godišnjicu obilježavamo pod sloganom „Tragamo za istinom i gradimo suživot“, s porukom da se nikad ne zaboravi i ne ponovi 16. april. Dan sjećanja, odnosno dan obilježavanja godišnjice, počinje polaskom „Puta istine i sjećanja“, gdje će pješaci preći put iz Viteza do Ahmića, a druga ruta će biti od Zenice do Ahmića. Ovo su simbolične dvije rute. U Vitezu se nalazi Centralno šehidsko mezarje, i mi na simboličan način vraćamo naše šehide u naše Ahmiće, a put iz Zenice podsjeća na put kojim su neki izbjegli iz Ahmića. Proučit ćemo Jasin na Centralnom šehidskom mezarju, a nakon toga će biti upriličena i komemoracija. Vjerski program će biti upriličen nakon podne-namaza – naveo je imam džemata Ahmići.

U Donjoj Večeriskoj, gdje su također Bošnjaci stradali, 17. aprila će biti proučen Jasin. Program će biti završen 18. aprila učenjem Jasina u Ahmed-aginoj džamiji u Vitezu, kao i učenjem Fatihe i dove na Šehidskom obilježnju „Cisterna“. 

U ranim jutarnjim satima, 16. aprila 1993. godine, jedinice za posebne namjene Hrvatskog vijeća obrane “Džokeri” i “Maturice” izvršile su napad na selo Ahmiće. Ezan za sabah-namaz, bio je znak za napad. Ubijeno je 116 civila bošnjačke nacionalnosti, a najmlađa žrtva u Ahmićima bila je tromjesečna beba. Selo je bilo u potpunosti uništeno.

(Preporod.info)

Povezani članci

Back to top button