Vijesti iz svijeta

Novi škotski premijer Humza Yousaf predvodio molitvu prvog dana u službenoj rezidenciji

Yousaf, predsjednik Škotske nacionalne partije (SNP), izabran je u parlamentu za novog premijera, čime je postao prvi musliman koji obnaša funkciju šefa škotske vlade

Humza Yousaf, koji je jučer izabran za novog premijera Škotske, podijelio je fotografiju na kojoj predvodi molitvu u društvu svoje porodice prvog dana u Bute Houseu, službenoj rezidenciji premijera, javlja Anadolija.

Yousaf, predsjednik Škotske nacionalne partije (SNP), izabran je u parlamentu za novog premijera, čime je postao prvi musliman koji obnaša funkciju šefa škotske vlade.

Yousaf je na svom Twitter nalogu uz fotografiju objavio poruku kako predvodi namaz, odnosno muslimansku molitvu.

“Moja porodica i ja proveli smo prvu noć u Bute House nakon glasanja u parlamentu. Poseban trenutak, prevodeći moju porodicu u molitvi u Bute House, kao što je uobičajeno nakon dana posta”, napisao je novi premijer Škotske.

Nakon što je škotska premijerka i predsjednica SNP-a Nicola Sturgeon podnijela ostavke na mjesto premijerke i šefice stranke, Yousaf je u ponedjeljak pobijedio u utrci za novog lidera stranke, a u utorak je u škotskom parlamentu održano glasanje.

Yousaf (37), musliman pakistanskog porijekla koji je rođen u Glazgovu, osvojio je većinu u parlamentu s 71 glasom te tako postao novi škotski premijer.

Yousafov otac je Pakistanakac koji je 1960-ih godina emigrirao u Škotsku, dok je njegova majka rođena u Keniji kao dijete južnoazijske porodice.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button