Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Novi direktor Gazi-Husrev-begove medrese hfz. mr Mensur Malkić

Novi direktor Gazi-Husrev-begove medrese hfz. mr Mensur Malkić

Pod predsjedavanjem reisu-l-uleme ef. Kavazovića u Sarajevu je danas održana 13. redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni Hercegovini

Sjednici Rijaseta su prisustvovali članovi Rijaseta: direktor Uprave za vjerske poslove mr. Nusret ef. Abdibegović, direktor Uprave za obrazovanje i nauku dr. Enes Karić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Razim ef. Čolić, direktor Uprave za administrativne i pravne poslove Ismail ef. Smajlović i direktor Uprave za ekonomske i finansijske poslove Zejnil ef. Rebihić.

Sjednici su prisustvovali i šef Kancelarije Reisu-l-uleme Rifat Fetić, sekretar Rijaseta Mensur ef. Karadža, rukovodilac Ureda za zekat mr. Elnur ef. Salihović i direktor El-Kalema Mesud ef. Smajić.

Rijaset je razmatrao Ramazanski izvještaj Rijaseta kojeg je za sjednicu pripremila Uprava za vjerske poslove. Ovaj izvještaj koji je obuhvatio aktivnosti uprava, muftiluka i drugih organizacionih  jedinica, članovi Rijaseta su pozitivno ocijenili. Iz izvještaja je vidljivo da su ramazanske aktivnosti bile vrlo obimne i raznovrsne. Ramazanski izvještaj biće razmatran na zajedničkoj sjednici Vijeća muftija i Rijaseta.

Članovi Rijaseta dali su saglasnost da se hafiz Mensur ef. Malkić imenuje za direktora Gazi Husrevbegove medrese u Sarajevu, a Dževdet Šošić za direktora Elči-Ibrahim pašine medrese u Travniku.

Rijaset je zadužio Upravu za vjerska pitanja da izradi prijedlog pravilnika o polaganju stručnih ispita imama,hatiba, mualima i mualima i da prijedlog teksta ovog dokumenta dostave Rijasetu na razmatranje.

Formirana je i Komisija za polaganje stručnih ispita imama, hatiba, mualima i mualima. Na čelu ove Komisije  je Nusret ef. Abdibegović, direktor Uprave za vjerske poslove.

Rijaset je imenovao Operativni tim za pomoć izbjeglicama Bliskog istoka na čijem je čelu Ismail ef. Smajlović, direktor Uprave za administrativne i pravne poslove.

Rijaset je donio odluku da se odobri novčana pomoć Mešihatu IZ u Srbiji i Mešihatu IZ u Hrvatskoj u cilju zbrinjavanja i pomoći izbjeglicama, prenosi MINA.

KRATKA BIOGRAFIJA 

H. hfz. Mensur ef. (Muharem i Džemila) Malkić. Rođen je 11.05.1970. godine u Gornjim Dubravama, Živinice.

Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu završio je 1988. godine. Nakon završene Medrese radi kao mujezin u Zagrebačkoj džamiji do 1989., zatim kao imam, hatib i muallim u Avdibašićima (Tuzla) do oktobra 1990.

Od oktobra 1991. do oktobra 1994. godine obavljao je dužnost imama, hatiba i muallima u Sultan Ahmedovoj džamiji u Bugojnu. Od oktobra 1994. do aprila 1998. radio je kao mujezin Begove džamije. Diplomirao je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu 1997. godine, a od aprila 1998. godine radi kao profesor kiraeta u Gazi Husrev-begovoj medresi, a ujedno i kao imam u Begovoj džamiji. Nekoliko mjeseci 2005. godine radio je kao imam, hatib i muallim u Londonu (Canada). Hifz je položio pred komisijom Rijaseta 07.05.2001. godine. Od 2001. godine član je Komisije Rijaseta za polaganje hifza. Od 1995. redovno uči hafisku mukabelu u Begovoj džamiji.  

Učesnik je brojnih međunarodnih takmičenja u učenju Kur‘ani Kerima na kojima je ostvario zapažene rezultate.

Vodi sekciju hifza u Medresi. 

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com