Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Novi broj Preporoda: “Bojim se Sarajeva!“

Novi broj Preporoda: “Bojim se Sarajeva!“

U novom broju Preporoda od 15. novembra, kojeg možete pronaći na svim boljim prodajnim mjestima štampe, možete čitati:

Donosimo cijeli izvještaj o posjeti delegacije Islamske zajednice, predvođene reisu-l-ulemom, institucijama Evropske unije. Delegacija je razgovarala s predstavnicima institucija EU o institucionalizaciji islama u Evropi, slobodi religije kao i jasnom opredjeljenju Islamske zajednice za saradnju s institucijama EU. Također, Preporod je bio na svečanosti polaganja kamen-temeljca u Sisku i manifestaciji Svjetski halal dan u Opatiji, Hrvatska.

Uvodnik ovoga broja s nazivom “Bojim se Sarajeva!“ posvećen je odnosu bošnjačkih političkih predstavnika u Sarajevu i naroda diljem BiH.

Pitali smo akademika Muhameda Filipovića, Suada Kurtćehajića i Senadina Lavića da li bi određen javni proctor ili institucija trebala dobiti ime po Avdi Međedoviću.

Povodom Međunarodnog dana tolerancije Selman Selhanović analizira nedostatak komunikacije i dijaloga u društvu, kao i posljedicama potčinjavanja intelektualnih i vjerskih elita političkim krugovima.

Fuad Šišić analizira rad SDA s tekstom “Decentralizacija umjesto dezintegracije; To je nama naša borba dala, da imamo previše maršala.

“Kako je opasno ulizica biti“ je tekst Esmira Bašića koji analizira fenomen dodvoravanja koji se pojavljivao u svim periodima čovječanstva kao i danas.

U tekstu Ajše Hafizović “Kakav Balkan Evropa želi – fašistički ili demokratski?“ Preporod detaljno analizira ratnu i zločinačku ulogu onih koje je Narodna skupština manjeg entiteta nagradila na svojoj sjednici.

Za Preporod govore: Michael Brand, potpredsjednik Grupe njemačko-bosanskih prijatelja u njemačkom Bundestagu, Dževad Termiz, profesor analitike i statistike na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu

Safer Muminović, povodom Dana državnosti, piše: “Ko su Muslimani ZAVNOBiH-a?“

Senadin Lavić nastavlja analizirati obrazovni sistem BiH s tekstom “Industrija obrazovanja u prekarnom društvu“

Benjamin Idriz tekstom “Kako je nastala fitna o ženu i islamu?“ analizira pisanje i odnos prema ženi u klasičnim vjerskim djelima muslimana.

U tekstu Tomislava Jakića analizira se fenomen (ne)očekivanog predsjednika, odnosno Donalda Trumpa.

Muhamed Velić sa svojom kolumnom poručuje: “Kakav svijet, takvi vladari.“

Izvještaji o dodjeli sredstava iz Bejtu-l-mala u Donjem Vakufu i Bugojnu.

U ovom broju predstavljamo Medžlis Jajce, koji je u svom radu izvor novih ideja i inovativnosti.

Ekrem Tucaković i Bajro Perva nastavljaju svoj zapis s puta po Kosovu, a ovaj put su prenijeli atmosferu iz prizrenske medrese i albanske Gore.

Nova hafiza Kur'ana Belma Hajrić je 133. hafiz iz Gazi Husrev-begove medrese.

Iz marketinškog dijela izdvajamo:

S ponosom predstavljamo stipenditore fonda Gazi Husrev-beg iz Njemačke kao i dobitnike stipendija za 2016. godinu;

MIZ Kladanj objavljuje konkurs za imama. U novom broju Preporoda upoznajte se sa uvjetima za prijavu na navedeni konkurs;

Ukoliko se niste odlučili kome da povjerite svoju štednju, Preporod vam toplo preporučuje da posjetite najbližu poslovnicu BBI Banke;

Kompanija Vindija se predstavila na nedavno održanom svjetskom Halal danu u Opatiji; U novom broju Preporoda pročitajte izvještaj sa održane Halal konferencije te otkrijte recept iz Vindije za pripremu lagane piletine s puno vitamina i minerala;

U novom broju Preporoda se informišite koji Vas to popusti i pokloni očekuju u BH Telecomu do 6. decembra;

Preporod Vam toplo preporučuje da posjetite Konyali restoran u Sarajevu i pronađete neko ukusno jelo koje će Vas ugrijati u ovim hladnijim danima;

Otkrijte koje su to nove destinacije Turkish Airlines-a, sigurni smo da će Vam se neka od njih svidjeti;

Još mnogo zanimljivih sadržaja u novom broju Preporoda, kojeg možete nabaviti na svim trafikama u Bosni i Hercegovini.

Pratite na našoj facebook i twiter stranici.

preporod.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top