Kolumne i intervjui

Turski ambasador u BiH: Potrebno je što prije zaustaviti djelovanje FETO-a u BiH

Novoimenovani ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc rekao je kako je turskim vlastima poznato kakve sve veze teroristička organizacija FETO ima u obrazovnom sektoru u BiH, ali i u drugim zemljama, te dodao kako je štetno da njihove škole, internati i druge organizacije djeluju u osjetljivom sektoru kao što je obrazovanje, zbog čega Turska očekuje da se to što prije zaustavi.

Koc je u razgovoru za Anadolu Agency, koji je bio njegovo prvo obraćanje medijima nakon nedavnog stupanja na dužnost ambasadora Turske u BiH, istakao kako odnosi Bosne i Hercegovine i Turske imaju duboke historijske veze, te naglasio kako te odnose treba nadograđivati za čim postoji politička volja sa obje strane.

“Svakako, dobru vezu između dvije zemlje čine i stanovnici Republike Turske porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Oni predstavljaju tu direktnu vezu koja može doprinijeti saradnji i novim projektima”, rekao je Koc.

BiH je za Tursku vrlo bitna

Ambasador je ukazao i na veliki broj studenata iz Turske koji stiču obrazovanje u Bosni i Hercegovini, ali i na aktivan rad turskih organizacija u ovoj zemlji, i dodao:

“Ono što želim naglasiti, pored svih ovih projekata, to je stav naše zemlje prema BiH. Turska na svakom nivou podvlači i pridaje veliku važnost integritetu, jedinstvu i ekonomskom prosperitetu BiH. Bosna i Hercegovina je za nas vrlo bitna zemlja na Balkanu.”

Osvrnuo se i na ekonomske odnose Turske i BiH, te kazao kako je imao priliku prisustvovati Trilateralnom poslovnom forumu Turska – BiH – Srbija, koji je prošlog mjeseca održan u Istanbulu.

Istakao je kako je, uz ostalo, samo Turska agencija sa međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) do sada implementirala oko 700 različitih projekata u BiH, među kojima je veliki broj onih ekonomskog, odnosno aspekta zapošljavanja.

“Naš cilj je, svakako, da trenutnu trgovinsku razmjenu od 540 miliona dolara, povećamo na jednu milijardu. Jedan od mojih prioriteta će svakako biti jačanje ekonomske i trgovinske razmjene. Turska pridaje veliku važnost ekonomskom rastu BiH, smatramo da će ekonomsko jačanje i porast donijeti i političku stabilnost”, rekao je Koc.

Ukloniti birokratske prepreke

Naglasio je kako je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, prilikom predaje akreditivnih pisama, istakao kako je neophodno da se za što veći broj investicija iz Turske uklone birokratske prepreke, što je, kako je kazao, bila tema o kojoj je i sam želio razgovarati.

“Dakle, imamo zajednički cilj. Mi želimo otvoriti vrata investicijama za interes obje zemlje. Koliko budemo uklonili ove prepreke i koliko nam BiH u tome pomogne, toliko ćemo više moći biti aktivni na terenu. Smatram da u političkom smislu nema prepreka”, rekao je Koc.

Turski ambasador smatra i kako je turizam vrlo bitna grana, jer je Bosna i Hercegovina jedna od zemalja koju veliki broj stanovika Turske želi ili planira posjetiti.

Podsjetio je na to da je njegova zemlja vrlo uspješna u građevinskom sektoru, kao i da je radila dio autoputa u Bosni i Hercegovini. Naglasio je kako ta saradnja svakako treba biti nastavljena.

Govoreći o borbi protiv terorističke organizacije FETO, Koc je istakao kako je prilikom predavanja akreditvnih pisama zahvalio predsjedavajućem Predsjedništva BiH Izetbegoviću, s obzirom na to da je BiH bila prva zemlja koja je reagovala nakon pokušaja državnog udara u Turskoj 15. jula.

Tiče se svake zemlje

“Ovo pitanje nije samo pitanje Turske, nego se tiče svake zemlje u kojoj ima ogranaka terorističke organizacije FETO i struktura paralelne države. 15. juli je i pouka. To je bio jasan pokazatelj da ovakva svijest predstavlja prijetnu po sigurnost u svakoj zemlji. Ovo nije samo problem Turske, nego i svih drugih zemalja u regiji. U tom smislu, poruka je jasna, ono što je se desilo jučer u Turskoj, sutra se može desiti u BiH, ali i drugim zemljama. Mi to ne želimo”, rekao je Koc.

Podsjetio je kako je o ovoj temi bilo govora i tokom posljednje posjete ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka Turskoj.

“Ono što očekujemo je jasno. Poznato nam je na terenu kakve veze ova teroristička organizacija (FETO, op. a.) ima u obrazovnom sektoru u ovoj zemji, ali i u drugim zemljama. Vrlo je štetno da takve škole, internati i druge organizacije djeluju u osjetljivom sektoru kao što je obrazovanje. Zbog toga očekujemo da se što prije obustavi njihovo djelovanje. Jer, svakim danom šteta je sve veća. To sam naveo i u svom prvom susretu sa Izetbegovićem, on je obećao da će učiniti sve što je u njegovoj moći”, kazao je Koc.

Ambasador Koc je na kraju izrazio zadovoljstvo jer mu je povjerena ambasada u BiH, te rekao kako vjeruje da bi svakom turskom diplomati to predstavljalo čast.

“Sretan sam, ali isto tako i svjestan kolika mi je odgovornost time povjerena. Bosna je moja druga domovina i ovdje se osjećam kao kod kuće”, rekao je Koc.

Akos.ba

Povezani članci