Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Nova knjiga Avde Halilovića u izdanju “Planjaxa”

Nova knjiga Avde Halilovića u izdanju “Planjaxa”

Književnik koji svojim perom donosi radost djeci, generacijama koje dolaze, ili odraslima – generacijama koje odlaze.
Piše: Lejla Okić

U izdanju knjižarske kuće „Planjax“, pisac Avdo Halilović obradovao nas je svojom novom knjigom pod nazivom „Noć divljih golubova“.

Njegova inspiracija su događaji iz djetinjstva, vremena i prostora, koje je sakriveno u piščevom pamćenju i obojeno dječijim smijehom, radošću, zavičajnim cjelinama koje tvore zanimljive priče.

Knjiga sadrži sedamnaest priča a njihova čarolija je u tome što ih možete čitati kao zbirku priča, ali i kao završen krug, dakle i kao roman.

„Halilović je maestralan pripovjedač i jedan od rijetkih na književnoj sceni čiji rukopisi, uveliko, doprinose popularizaciji i afirmaciji književnog stvaralaštva za djecu i omladinu“, istaknuo je mr. Bajruzin Hajro Planjac, direktor izdavačko-grafičke kuće „Planjax“.

Ova knjiga predstavlja značajan iskorak u Halilovićevom opusu stvaralaštva.

U ovim pričama sve dobija novu dimenziju i neponovljivu toplinu i živost. Također, čar ove knjige je da se njen tekst može iskoristiti i kao scenarij za dječiji filmski omnibus ili televizijsku seriju. Iz toga vidimo kako je književnost pokazala da za jezik i njegove ograde, jedino u književnojezičnim izričajima, nemaju granica.

Halilović je do sada objavio četiri knjige: „Arhitekti i dželati“, „Sokolovo brdo“, „Kozara, remake“, „Čardak na Savi“. S pričom „Vilenjak“ zastupljen je u knjizi „Heroj cvijetne livade“ – najljepše priče za djecu i omladinu sa konkursa Planjaxovo pero 2015.

Za knjigu „Kozara, remake“ 2010. godine nagrađen je bronzanim Planjaxovim perom od knjižarske kuće „Planjax komerc“; a za knjigu „Čardak na Savi“ dobio je Zlatno Planjaxovo pero za najprodavaniju knjigu u 2015. godini.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top