Zdravlje

Nevjerojatne stvari koje će se dogoditi kada ispravite svoje držanje

Dobro i uspravno držanje važan je dio zdravog načina života, a nešto je što mnogi od nas zaboravljaju. Rad za računarima te općenito sjedilački način života i nedostatak fizičke aktivnosti mogu dovesti do problema s kičmom u kasnijoj životnoj dobi.

Dok smo mladi nismo svjesni činjenice koliko loše držanje može štetno utjecati na naše zdravlje. Želite li izbjeći negativne posljedice lošeg držanja, počnite više pažnje obraćati na svoju kičmu, osobito dok ste za računarom.
 
Koliko vam se god možda u početku uspravan položaj činio čudan ili neudoban, s vremenom će vam postati navika, a početi ćete primjećivati i mnoge druge prednosti uspravnog držanja.
 
Imate li problema s pravilnim držanjem tijela, postoje mnoge vježbe koje pomažu.
U nastavku vam otkrivamo samo neke od pozitivnih promjena koje će vam se dogoditi kada ispravite svoje držanje…
 
1. Imati ćete više energije
 
Kod uspravnog držanja naša dijafragma može mnogo učinkovitije funkcionirati pa se samim time popravlja i način disanja, otkrivaju fizioterapeuti. Primjerice, kod pogrbljenog je držanja naša dijafragma ograničena što može dovesti do smanjena kapaciteta pluća što pak u konačnici loše utiče na disanje. Zapravo, velika većina ljudi diše na posve pogrešan način, a jedan od razloga za to je upravo loše držanje. Kod uspravnog držanja popravlja se i rad pluća te disanje što pak dovodi do boljeg protoka kisika te samim time osjećamo i puno više energije.
 
2. Sagorjeti ćete više kalorija
 
Dobro držanje poboljšava cirkulaciju i omogućuje nam da bolje iskoristimo kisik, a to će najbolje osjetiti oni koji vježbaju ili se bave nekim oblikom fizičke aktivnosti. Naši su zglobovi u mnogo boljoj poziciji kada se držimo uspravno te na taj način možemo kod vježbanja sagorjeti mnogo više kalorija u usporedbi s nekim tko se drži pogrbljeno.
 
3. Smanjit će se glavobolje
 
Loše držanje može biti krivac za učestale glavobolje, iako toga nismo svjesni. Loš položaj leđa i zgrčeni mišići s vremenom mogu uzrokovati pritisak u glavi. Da biste to izbjegli, ispravite svoje držanje. Uši uvijek moraju biti u ravnini s ramenima, a ramena neka budu lagano zabačena.
 
4. Oslobodit će se pritisak u zglobovima
 
Zbog lošeg držanja najviše pate zglobovi. Tokom duljeg razdoblja, loše držanje može dovesti do upala i hroničnih bolova u zglobovima. Također, pati kičma koja se kod jako lošeg držanja može u potpunosti iskriviti. Dobro držanje poravnava i uravnotežuje mišiće, smanjuje kompresiju zglobova i rizik od povreda.
 
5. Manje stresa
 
Nedavne studije sa Univerziteta u Aucklandu pokazale su da se pravilno sjedenje ravno može koristiti kao mehanizam za suzbijanje stresa. Prilikom istraživanja sudionici su bili podijeljeni u dvije grupe i svakoj je grupi dodijeljena ista grupa zadataka. Sudionici prve grupe sjedili su u uspravnom položaju, a sudionici druge sjedili su pogrbljeni. Nakon završetka testiranja, sudionici iz prve grupe osjećali su se oduševljeno i energično, a ovi iz druge osjećali su tromost i nervozu. Istraživači su zaključili kako pogrešno držanje loše utiče na hormone i živčani sistem te samim time i na naše raspoloženje. (zena.rtl.hr)
 
akos.ba

Povezani članci